Přihlásit

MŽP národní seznam nepůvodních invazních druhů zavádět nebude

Ministerstvo životního prostředí nebude zavádět český národní seznam nepůvodních invazních druhů, na kterém by byly druhy zvířat či rostlin nad schválený seznam na evropské úrovni. ČTK to sdělil náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Proti myšlence zavést tento seznam se ohradili zástupci myslivců, rybářů nebo včelařů sdružení v platformě Hospodáři v krajině. O požadavcích Hospodářů v krajině si můžete přečíst ve zprávě zde.

Novelu zákona, kterou už stát připravuje několik let, by mělo ministerstvo podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty předložit v brzké době do meziresortního připomínkového řízení.
„S prostorem pro budoucí možné vytvoření národního seznamu v aktuálním návrhu změny zákona o ochraně přírody a krajiny nepočítáme. Tuto možnost, kterou členským státům dává evropské nařízení, jsme nabídli Hospodářům v krajině jako speciální nástroj pro potírání invazních druhů, které jim způsobují škody, ale nejsou na seznamu unijním, a také jako záruku pro možné budoucí poskytování dotací, protože, jak předpokládáme, boj proti invazním druhům bude v budoucnu dotován na základě evropského a případně národního seznamu,“ sdělil Dolejský. Podobné seznamy jsou nyní podle něj zaváděny na Slovensku nebo v Polsku.

Schválený seznam nepůvodních invazních druhů, který je odsouhlasený na evropské úrovni, je podle Janoty dostatečný, není podle něj třeba, aby byla ČR k evropské legislativě "papežštější než papež".

Požadavek na určení příznivých stavů čápa černého byl nemilým překvapením
Jedním z požadavků platformy je také stanovení maximálních výdajů na chráněné druhy a jejich počty – jde o vydry, boby, vlky a čápy černé. Ministerstvo podle náměstka s odborníky diskutuje. „V textu dnešního prohlášení hospodářů v krajině nás velmi nemile překvapilo, že požadují maximální počty, o kterých s nimi diskutujeme, nově i pro ikonického čápa černého. Tedy druh, který byl pro svou unikátnost před pěti lety vyhlášen 'ptákem roku' a na nějž chráněné oblasti, v nichž je zabydlený, lákají milovníky přírody,“ uzavřel Dolejský.
Ministerstvo životního prostředí už několik let připravuje novelu zákona, kterou by implementovalo evropskou směrnici, která stanovuje nepůvodní invazní druhy v ČR. Na seznamu je například ondatra nebo bolševník. Tyto druhy se nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám právě zákonem, který ČR zatím nemá.
Podle ČTK, 7. 3. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.