Přihlásit

MZe předloží vládě novelu zákona o myslivosti

Aktualizováno 11. 11. Ministerstvo zemědělství předloží vládě kontroverzní novelu mysliveckého zákona. Do meziresortního připomínkového řízení ji poslalo před tři čtvrtě rokem. .Vypořádalo se se zhruba 300 stranami připomínek. Zůstává pouze připomínka ministerstva vnitra, které chce rovné pokuty za všechny přestupky, maximální výše by podle něj měla činit až 60 000 korun. Ministerstvo zemědělství trvá na maximálně na 30 000 korun.

Doporučeno MZe předloží vládě novelu zákona o myslivosti

Novela by měla především pomoci snížit počty přemnožené černé zvěře nebo jelenů. Škody od divokých prasat jdou podle ministerstva do miliard korun ročně. Myslivci budou muset dodržovat plán lovu, jako důkaz by měli posílat veterinářům například pírka. Při nesplnění plánu lovu bude hrozit myslivcům pokuta do 200 000 korun, do 100 000 korun pro fyzickou osobu.

V předkládané novele se zavádí povinnost pro zemědělce, aby měli na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 m, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila.

Novela zvýší maximální pokutu za zakázaný vstup do lesa, nezmění však princip vyhlašování zákazu. Proti navyšování pokuty, která dnes činí 10 000 korun, a měla by podle novely být až 30 000 korun, protestovala například Strana zelených. Pod petici proti zvýšení pokuty se podepsalo skoro 43 400 lidí.

Pokutovat se podle novely bude hlavně rušení zvěře. Úředníci by měli zohlednit, zda zvěř byla rušená například jezevčíkem, který na ni štěkal, či zda si někdo vzal do lesa smečku psů, uvedl vedoucí oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství Petr Dvořák.

Ministerstvo nechce novelou nijak ovlivňovat aktuální minimální výměru honiteb. Pokud by to udělali zákonodárci, je ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) připravený novelu stáhnout.

ČMMJ s novelou zákona v podstatě souhlasí

Českomoravská myslivecká jednota v podstatě souhlasí s navrhovanou novelou mysliveckého zákona. Obává se pouze zásahů zákonodárců do minimální výměry nebo do tvorby honiteb. V současnosti činí minimální výměra 500 hektarů. ČTK to řekla jednatelka jednoty Martina Novotná. Zlehčení vytváření nových honiteb navrhuje například Asociace soukromého zemědělství ČR.

V současnosti podle musí podle zákona předkládat návrh na změnu honitby držitelé dotčené honitby společně. Nájem honitby je na dobu deseti let. Podle předsedy asociace Josefa Stehlíka je pak těžké změnit, respektive oddělit část honitby po uplynutí nájemní doby, pokud s tím držitelé honitby nesouhlasí. "Myslíme si, že když uživatel honitby dlouhodobě neplní odlovy, tak je vystaven riziku, že po uplynutí nájemní doby si systém převezme někdo jiný. To je to nejrychlejší opatření, které by mohlo být," uvedl Stehlík. Podle něj jsou ostatní opatření jenom vedlejší.

Ministerstvo nyní navrhuje, že v případě, když nebudou uživatelé honitby plnit plán lovu, budou muset vydat povolení na lov poškozenému zemědělci.

Podle Novotné myslivci sami problém s přemnoženou zvěří nevyřeší. Aby jí skutečně ubylo, museli by zemědělci přestat pěstovat kukuřici a pšenici na velkých lánech půdy. V předkládané novele se zavádí povinnost pro zemědělce, aby měli na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 m, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila. To sice problém podle myslivců nevyřeší, berou to ale za krok správným směrem. ČR má největší evropskou průměrnou výměru půdy na jeden zemědělský subjekt - 152,4 ha.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že novela nemá za úkol řešit minimální velikost honiteb ani jejich tvorbu. Pokud by do ní začali zákonodárci zasahovat, před třetím sněmovním čtením je připravený ji stáhnout z jednání. Ministerstvo nyní k novele vypořádalo připomínky, půjde teprve na jednání vlády. Aby začala platit, musí ji po vládě schválit Parlament a podepsat prezident.

red.

Více informací najdete ve Světě myslivosti 12/2016.

{module Svět myslivosti - listopad 2016}

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.