Logo
Vytisknout stránku

Vláda schválila zástřelné za ulovené divočáky

Aktualizováno 24. 10.: Stát bude od příštího roku přerozdělovat na podporu lesníků o 640 milionů korun více. Ministerstvo zemědělství to plánuje v novele nařízení vlády, které ve středu 24. října projednával kabinet. Ministerstvo schválilo též zavedení zástřelného za černou zvěř. Loni vydal stát prostřednictvím příspěvků na hospodaření v lesích 341 milionů korun, příspěvky na myslivost byly za 13 milionů korun.

Doporučeno Vláda schválila zástřelné za ulovené divočáky

Sto milionů korun by nově mělo jít pro myslivce, kteří budou lovit více divokých prasat, než byl průměr za poslední tři roky. Za každý zastřelený kus by měli dostat dva tisíce korun. "Systém je v návrhu novely nastaven tak, že zástřelné v navrhované výši 2000 Kč bude za každý ulovený kus prasete divokého nad tříletý průměr v dané honitbě. Zástřelné pak bude vypláceno uživateli honitby," řekl ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

"Českomoravská myslivecká jednota považuje za správný krok finanční příspěvek jako motivaci při boji s africkým morem prasat," sdělila dnes za jednotu ČTK Martina Novotná. Podle experta jednoty Miloše Ježka by ale bylo vhodnější, aby vyplácení peněz bylo podmíněno i zastřelením dospělých kusů, zejména bachyní. Finanční příspěvek na snižování početních stavů prasete divokého bude vyplácen od 1. listopadu 2018.
Počet ulovených prasat divokých letos za pololetí meziročně klesl o více než 16 000 na 69 335 kusů. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy, kam myslivci povinně posílají vzorky na kontrolu zvěřiny na parazita svalovce. Tento údaj se může lišit od oficiálních mysliveckých statistik, které myslivci zveřejňují vždy za myslivecký rok, jenž končí březnem. Podle Miloše Ježka z Českomoravské myslivecké jednoty mají letos divočáci hodně přirozené potravy, takže se hůře loví.
Podle ČTK, 23. a 24. 10. 2018.
Foto archiv redakce

Poslední změna: 24.10.2018 17:27

(1 hlas)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.