Přihlásit

MZe chce povolit celoroční lov daňčí zvěře a siky, pomůže to ochraně sazenic stromů

Aktualizováno: Doplnili jsme o vyjádření MZe 16. 5.: Ministerstvo zemědělství chce, aby myslivci mohli celoročně lovit daňky a siku, kteří ožírají sazenice zejména listnatých stromů vysazovaných po kůrovcové kalamitě. Proto hodlá v následujících týdnech novelizovat vyhlášku. Při výjezdu vlády na Vysočinu to uvedl náměstek ministra zemědělství pro řízení lesního hospodářství Patrik Mlynář. Podle Mlynáře jsou stavy spárkaté zvěře v některých regionech příliš vysoké. Ministři zemědělství, životního prostředí, dopravy a financí se byli s premiérem Andrejem Babišem (ANO) podívat na opatření, kterými lesníci bojují s kůrovcovou kalamitou.

 

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Novelizace vyhlášky by měla zintenzivnit lov sičí a daňčí zvěře a pomoci tak k ochraně sazenic stromů. „Je to jedno z opatření, kdy chceme uvolnit ruce myslivcům, tím pádem by byl menší tlak na sazenice a na obnovované lesy,“ uvedl náměstek.

„Ministerstvo zemědělství má v úmyslu dát možnost uživatelům honiteb (myslivcům) lovit celoročně druhy spárkaté zvěře daněk skvrnitý a sika japonský bez omezení věku a pohlaví. Tato možnost celoročního lovu těchto druhů zvěře je dána k využití všude tam, kde hrozí nebezpečí nezalesnění ploch po kůrovcové kalamitě nebo všude tam, kde jsou neúměrné stavy zvěře působící škody na lesním hospodářství a v zemědělství. Rozhodnutí o ulovení každého jedince je vždy na uživateli honitby (myslivci) a to s ohledem na okolnosti a situaci.
Ministerstvo tím chce využít dostupných prostředků zejména v souvislosti s potřebou zalesňování kalamitních ploch. Chceme zdůraznit, že se jedná o možnost, nikoliv povinnost celoroční doby lovu využít, a to vždy při zohlednění konkrétní situace. Úprava vyhlášky se předpokládá v průběhu letošního roku.
O dalších možnostech, jako je motivace uživatelů honiteb cestou zástřelného atd., se vedou momentálně jednání i s ohledem na možnosti státního rozpočtu,“ dodal Vojtěch Bílý, mluvčí MZe.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Současná situace je podle odborníků ale nejhorší v historii českého lesnictví.
„Skutečně vidíme, jak naše vláda bojuje proti kůrovci. Myslím, že jsme se dnes dozvěděli o konkrétních opatřeních, dokonce jsme kůrovce i viděli, měli jsme ho v ruce. Bohužel v minulosti jsme to trochu zanedbali, ale mám pocit, že teď děláme maximum pro to, abychom kůrovce perspektivně porazili, a to různými způsoby,“ uvedl premiér.

(Pozn. redakce: v původní zprávě ČTK omylem uvedla, že se bude jednat o zintenzivnění lovu zvěře srnčí.)
Podle ČTK, 15. a 16. 5. 2019 a sdělení tiskového mluvčího MZe, redakce

Poslední změna: 16.05.2019 21:02

(2 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.