Logo
Vytisknout stránku

Mufloni neměli proti vlkům žádnou šanci

Před třemi lety se na východ od Lüneburgu (Dolní Sasko) páslo asi 300 muflonů. Nyní se sem vrátil vlk a mufloní zvěř je pryč – a tím i její nejstarší populace v Německu. K jejímu konci přispělo chování specializované pro pohyb na skalách.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Po více než sto let se zdivočelé ovce toulaly po odlehlých lesích východně od Lüneburgu v oblasti Göhrde. Teď mufloni zmizeli. „To se dalo očekávat – až přijde vlk, muflon zmizí,“ říká Peter Pabel, 56letý odborník na zvěř, myslivec, lesník a konzultant na vlčí problematiku.

Krátký sprint a záchrana na skalách
Mufloni neměli čas se přizpůsobit vlkovi, který se vrací do Německa. Když se jeden z šedých lovců blíží, začne muflon rychle utíkat, ale pak se zastaví. Ve své domovině, kterou je Korsika a Sardinie, se zvířata dokázala zachránit na skalách, ale v nížinách tuto možnost nemají.
„Posledního muflona jsem tu viděl na podzim 2017,“ říká Pabel. „Původně jich tu bylo až 300, potom přišel vlk. Šlo to neuvěřitelnou rychlostí. Do tří let vyhladil celou populaci.“

Odchyt muflonů selhal
Pabel se pokusil muflony odchytit, ale všechny pokusy selhaly – mufloni byli příliš chytří a díky vlkům i velmi plaší. „Vyzkoušeli jsme šest metod odchytu, včetně sítí, nic nefungovalo,“ říká Pabel. „Dokonce ani pokusy shromáždit zvířata s pomocí dobrovolníků nevyšly.“
Na pasti byly instalovány kamery. Pabel ukazuje, co zachytily. Namísto muflonů očichával pasti jejich protivník – vlk, vždy byl blízko, ale poznal, že mu hrozí nebezpečí. „Válku proti vlkům ale nepovedu,“ říká Pabel. „Já sám jsem vlčím poradcem a mám k vlkům pozitivní vztah.“

Muflon byl v Německu vypuštěn
Pro mnoho lesníků a majitelů lesů v Německu není muflon vítaným návštěvníkem, protože škodí ohryzem kůry. Na měkkých půdách mívá navíc problémy se spárky.
„To sice nebyl v Göhrde problém kvůli suché, písčité půdě, ale pravdou je, že ho do přírody přivedl člověk – a tak to dopadlo,…“ zamýšlí se Pabel.
Zvířata byla v posledních stoletích vysazována v několika zemích jako lovná zvěř v parcích a lesních porostech, zatímco ve své domovině by byla již silně ohrožena. „Pouze vypuštění v kontinentální Evropě zachránilo muflony před vyhynutím,“ uvádí německý Spolkový svaz pro ochranu životního prostředí a ochranu přírody v Bavorsku.
Stavy v celém Německu byly před několika lety odhadnuty na 8000 kusů. Dnešní stavy však nejsou známé. Na západě a na jihu Německa, kde je vlk spatřen jen zřídka, je počet muflonů stále vysoký.

Mufloni jsou ohroženi i v jiných částech země
Ale jak to vypadá v oblastech, kde je hodně vlků? Po sjednocení Německa se vlci usadili v Sasku. První smečka se vytvořila v Lužici a mufloni zde úplně zmizeli.
V Dolním Sasku je podle odhadu zemského mysliveckého svazu asi 250 vlků, ale mufloni stále v některých lokalitách přežívají.

Mufloni nemají velkou podporu
„Pokud se vlk rozšíří po celé zemi, nelze očekávat, že populace muflona přežije,“ shrnuje odborník na ochranu přírody Sebastian Kolberg. Připouští však: „Nelze vyloučit, že malé ostrůvkovité výskyty přetrvají na vhodných stanovištích se suchými a skalnatými půdami.“
„Pokud chcete zachránit muflony, musíte něco udělat včas,“ varuje lesník Peter Pabel po zkušenostech v Göhrde.

„Aby se zabránilo úplnému vyhynutí, podporuje Německo úsilí o zajištění genetických zdrojů mufloní zvěře v Dolním Sasku,“ doplňuje Lotta Cordes, mluvčí ministerstva životního prostředí.
„Pokud chcete výskyt muflonů geneticky zajistit, musíte se zajímat o úlovky muflonů ještě před návratem vlků,“ radí Pabel.
A jak reagují myslivci? „Lov v Německu musí být trvale udržitelný,“ říká Torsten Reinwald z Německého mysliveckého svazu. „Pokud se rodí méně mláďat, než jaká je u druhu úmrtnost, pak by se druh neměl střílet,“ zdůrazňuje. „V zoologických zahradách chováme exotická zvířata, jako jsou sněžní leopardi, kterým hrozí vyhynutí, ale o muflony se moc nestaráme.“
Podle amp.welt.de, 17. 4. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.