Přihlásit

Ministr zemědělství svolá Ústřední nákazovou komisi, důvodem je vysoké riziko výskytu afrického moru prasat a nebezpečné formy ptačí chřipky

Nekontrolované šíření afrického moru prasat v pohraničních oblastech Německa a Polska výrazně zvyšuje riziko zavlečení této choroby na území České republiky. Nejvíce ohrožené jsou Ústecký, Liberecký a Královehradecký kraj. Současně s podzimní migrací ptáků se také zvyšuje riziko výskytu ptačí chřipky, která se objevila např. v Německu. Chorobu zaznamenalo také Nizozemsko, kde navíc testy potvrdily nebezpečný typ H5N1, který je přenosný na člověka. Ministr zemědělství kvůli tomu svolá zasedání Ústřední nákazové komise.

Doporučeno Ministr zemědělství svolá Ústřední nákazovou komisi, důvodem je vysoké riziko výskytu afrického moru prasat a nebezpečné formy ptačí chřipky Foto www.pixabay.com

„Bohužel nákazová situace v okolních zemích se zhoršuje hned u dvou nebezpečných chorob současně. Státní veterinární správa situaci detailně monitoruje, chceme mít připravené scénáře postupu v případě výskytu afrického moru prasat i ptačí chřipky na našem území. Je otázkou času, kdy se některá z nemocí na našem území znovu objeví, i proto chci situaci probrat v rámci Ústřední nákazové komise, jejíž zasedání svolám co nejdříve,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

O situaci kolem šíření AMP bude ministr Toman videokonferenčně jednat také v úterý 10. listopadu s ministryní zemědělství Německa a ministrem zemědělství Polska. V pohraniční oblasti těchto států se v posledních dnech AMP rychle šíří a hrozí, že prasata divoká jej přenesou na území ČR. O tématu plánuje ministr Toman hovořit také na nadcházející Radě ministrů zemědělství v pondělí 16. listopadu.

S velkými obavami sleduje MZe také šíření ptačí chřipky v Evropě. Ta již byla potvrzena mj. ve Velké Británii či Německu. Pozitivní případy má také Nizozemsko, kde navíc úřady potvrdily i nebezpečnou formu H5N1, která je přenosná na člověka.

„S ohledem na podzimní migraci ptáků je riziko výskytu ptačí chřipky velmi vysoké. S vypětím všech sil dozorové orgány situaci zatím zvládají, i ty se ale v současnosti potýkají s nedostatkem lidí kvůli nákaze koronavirem. Chceme proto mít připraveny detailní plány pro případ vypuknutí některé z nákaz na našem území,“ uvedl ministr Toman.

Právě koronavirus a jeho možný přenos na zvířata bude jedním z dalších témat, které chce ministr probrat s Ústřední nákazovou komisí. V tuto chvíli ověřuje SVS informace o možném přenosu koronaviru na norky v Dánsku. Důležité je, že dosud nebyl nikde prokázán přenos covid-19 ze zvířete na člověka. Přesto ČR k těmto případům zjišťuje více informací.

Podle www.mze.cz, 5. 11. 2020, red

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.