Přihlásit

Ministerstvo zemědělství umožní aplikaci jedu proti hrabošům na povrch půdy. Ornitologové upozorňují na nebezpečí

Aplikaci jedu proti hrabošům na povrch půdy znovu povolí Ministerstvo zemědělství. Ornitologové upozorňují, že prudký jed ohrozí na životě dravce a další ptáky a živočichy, kteří se hraboši živí. Na otravu fosfidem zinku, který je účinnou látkou jedu Stutox, loni uhynuli dva čápi bílí.

Doporučeno Zdroj fotografie Český svaz ochránců přírody Zdroj fotografie Český svaz ochránců přírody

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude vypisovat opatření, kterými povolí aplikaci prostředků na hubení hlodavců přímo na povrch půdy. Tento postup bude možný, až se zveřejní podrobnosti povolení, mělo by to být nejpozději do konce února. Aplikace tzv. rodenticidů bude možná pouze na pozemcích, kde jsou hraboši přemnoženi natolik, že jejich populace překročila pětinásobek tzv. prahu škodlivosti. Inspektoři ústavu budou posuzovat situaci na konkrétních pozemcích. Pokud inspektoři ÚKZÚZ povolí aplikaci prostředků do půdy, budou ji moci nařídit i na sousedních pozemcích. Také budou moci nařídit zaorání plodin na pozemku.

Zajímavé informace ze světa myslivosti najdete také v našem časopise. Jak si objednat předplatné, najdete zde.

Rodenticid může být příčinou úhynů dravců, sov nebo lasiček
Ornitologové varují, že v těchto dnech se na polích a v jejich blízkosti sdružují poštolky, káně lesní a další dravci, kteří loví především hraboše. Rodenticid Stutox je však může ohrozit na životě.
„Rozsypání jedu způsobí úhyny dravců, sov, lasiček, tedy našich spojenců v boji s hraboši. Zatímco hraboši se zvládnou namnožit rychle, dravcům to bude trvat léta. Trávení je rychlé a jednoduché a řešení, které jen konzervuje nedobrý způsob hospodaření,“ komentuje ministrovo rozhodnutí ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek.

Vloni byla povolena plošná aplikace, následovaly úhyny zajíců a bažantů
ÚKZÚZ loni v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území republiky právě na povrch půdy. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po povolení plošné aplikace na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nalezli se také uhynulí čápi.
Podle ministerstva zemědělství jde nyní o nezbytné opatření kvůli mírné zimě a narůstající četnosti populace hrabošů. Postup úřad konzultoval s ministerstvy životního prostředí a zdravotnictví.

Ornitologové upřednostňují přirozené způsoby řešení
Podle zemědělského specialisty ČSO Václava Zámečníka hrabošům nahrává intenzivní způsob zemědělství s velkými lány. „S hrabošem si lépe poradí pestrá krajina s křovinami a remízky, kde žije víc predátorů, kteří se na hraboše specializují. Krátkodobým řešením je možné podpořit přítomnost ptačích predátorů hrabošů například umísťováním berliček, ze kterých mají lepší rozhled. Dlouhodobým a vhodnějším řešením je vytvoření pestré krajiny namísto současných monokultur,“ říká Zámečník.
Agrotechnická opatření stále upřednostňuje i ministerstvo zemědělství. Pomůže například hluboká orba. To potvrzuje i ekologický zemědělec a zakladatel společnosti PROBIO Martin Hutař. Podle jeho slov jde hrabošům čelit i bez jedů „Zvýšený výskyt hraboše jsme sice zaznamenali, ale opravdu zásadní škody na úrodě nemáme. Důvodem je, že pravidelně ořeme na všech plochách a tam, kde je riziko přemnožení hrabošů, dáváme berličky pro káně a poštolky. Zároveň pěstujeme meziplodiny. Hlodavci pak mají z čeho vybírat a neškodí tolik na hlavních plodinách,“ říká Hutař.
Podle ČTK a tiskové zprávy České společnosti ornitologické, 23. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 24.01.2020 11:07

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.