Přihlásit

Mezi jelenovitými v Americe se šíří zombie nemoc, odborníci připouští přenos na člověka

Chronické chřadnutí jelenovitých (CWD) je infekční onemocnění známé jako zombie nemoc. U zvířat se projevuje ztrátou hmotnosti, koordinace i požíráním výkalů. Hlášeno je ze Spojených států a Kanady. Centrum pro výzkum infekčních nemocí varuje, že přenos na člověka je pravděpodobně možný konzumací kontaminovaného masa.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

CWD v současné době ohrožuje jelence, jeleny wapiti a losy. Nemoc napadá mozek, míchu i další tkáně, než nakonec vyústí v úhyn zvířete.
Infikovaná zvířata nepřijímají normální potravu ani vodu, naopak můžou pít moč a jíst výkaly. Výsledkem je úbytek hmotnosti, ztráta koordinace a záchvaty agresivity.
Studie nemoci jsou dosud omezené. Zatím neexistuje důkaz, že je nemoc přenosná na člověka, ani na hospodářská zvířata.
„Je však pravděpodobné, že se v příštích letech vyskytnout případy onemocnění u člověka způsobené konzumací kontaminovaného masa. Je možné, že počet případů bude vysoký a nepůjde jen o ojedinělé události,“ varuje Michael Osterhold, ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí na Univerzitě v Minnesotě.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bude nejpravděpodobnější metodou přenosu nemoci konzumace infikovaného masa – podobně jako u nemoci šílených krav.

  • CWD se poprvé objevila ve volné přírodě před 40 lety. U jelenů v zajetí byla pozorována již v šedesátých letech minulého století.
  • CWD způsobí, že zvěř zapomene na jídlo, ztratí orientaci a chová se nevyzpytatelně. To je důvod, proč se hovorově nazývá zombie.
  • Nový průzkum Dr. Bastiona ukázal, že CWD je způsobena bakteriemi. Výzkumníci se nyní snaží o vývoj vakcíny.

Více o nemoci se dozvíte v březnovém čísle časopisu Svět myslivosti.
Podle 9gag.com, 18. 2. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.