Přihlásit

Máme za sebou nejúspěšnější rok z hlediska úlovku černé zvěře v historii

Myslivecký rok 2019/2020 byl v České republice historicky nejúspěšnějším rokem z pohledu dosaženého úlovku černé zvěře. Oproti předchozímu období, kdy bylo uloveno přes 137 tisíc prasat divokých, se v posledním mysliveckém roce (tj. od 1. 4. 2019 do 31. 3. 2020) podařilo ulovit o přibližně 100 tisíc kusů divočáků více, tedy 239 818 kusů, což představuje nový rekord. Údaje dnes potvrdil Český statistický úřad. Ministerstvo zemědělství (MZe) upozorňuje, že jedním z důvodů nárůstu úlovku je i zavedení příspěvků na snižování počtu divočáků, které v roce 2018 zavedlo.

Doporučeno Máme za sebou nejúspěšnější rok z hlediska úlovku černé zvěře v historii Foto Jaroslav Vogeltanz

„Podpora, kterou jsme koncem předminulého roku zavedli, se osvědčila. Myslivcům vyplácíme dva tisíce korun za každé prase divoké ulovené nad tříletý průměr úlovku prasat v dané honitbě. Příspěvkem jsme chtěli motivovat myslivce k lovu a ochránit tak zemědělské plodiny před škodami, které na nich způsobují prasata divoká. Lov divočáků je náročný mimo jiné i časově, také proto jsme se rozhodli myslivcům poskytovat finanční odměnu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V roce 2019 bylo vyplaceno 12,1 milionu korun za 6050 kusů prasete divokého. Tento finanční nástroj přispěl k 57% nárůstu počtu ulovených prasat divokých za poslední myslivecký rok. Informace dnes potvrdil Český statistický úřad.

MZe chce i nadále podporovat redukci stavů černé zvěře, a tím snižovat škody na zemědělských plodinách a pozemcích. Snižování počtu prasat divokých je také prevencí před africkým morem prasat. Tato nebezpečná choroba se sice v České republice od jara 2019 nevyskytuje, ale v některých sousedních státech se stále šíří. Proto bude MZe ve vyplácení zástřelného pokračovat.

Finanční odměna není jediný způsob, jak MZe usiluje o snížení stavů černé zvěře. Už od roku 2016 umožnilo legislativní změnou lovit prasata divoká celoročně. Přispívá také na pořízení a instalaci odchytového zařízení, a to částkou 16 tisíc korun na jeden chyták. Od září začne poskytovat podporu až 40 tisíc korun na pořízení chladicího zařízení pro uchování ulovené zvěře. Chladicí zařízení dá myslivcům možnost nabídnout zvěřinu, jako kvalitní a přírodní surovinu, k prodeji.

Podle tiskové zprávy MZe, 25. 8. 2020, red.

Poslední změna: 25.08.2020 11:33

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.