Logo
Vytisknout stránku

Lovečtí psi na Zlínsku se nakazili Aujeszkyho chorobou

Lovečtí psi se nakazili Aujeszkyho chorobou od divočáků při naháňce ve Zlíně – Vršavě. Dva psi uhynuli, další dva museli veterináři utratit. Podle ředitele krajské Státní veterinární správy Františka Mahdalíka se v tomto případě mimořádná opatření nevyhlašují, je ale na místě informovat veřejnost, především majitele psů. O případu informovala Mladá fronta Dnes ve své zlínské příloze.

Doporučeno Fotografie Eric Felber, Pixabay Fotografie Eric Felber, Pixabay

Psi se nakazili již před Vánocemi. Další případy se nevyskytly, pravděpodobně díky ukončení lovecké sezony. Obecně platí, že se psi nesmí volně pohybovat po revírech. V souvislosti s aktuální situací je ale potřeba dbát na dodržování tohoto pravidla víc než jindy, uvádí deník. „Pokud to budou majitelé psů dodržovat, nebezpečí nákazy jim nehrozí,“ uvedl Mahdalík. Choroba není nebezpečná pro lidi, u psů má však fatální následky. Nakazit se mohou přímým kontaktem s tělními tekutinami divočáka.

Mimořádná opatření se vyhlašují při výskytu nákazy v domácích chovech
Před dvěma lety se na území celé republiky dělal plošný monitoring nemoci. Zjistil u divokých prasat promořenost ve výši 21 procent, v případě Zlínského kraje dosáhla 27 procent. V absolutních číslech však šlo u jednotlivých krajů vždy jen o jednotky kusů. Vzorky se braly od ulovených divočáků. Podle Mahdalíka se testovaly protilátky, což znamená, že zvířata nutně nemusela být nemocná, ale s chorobou dřív přišla do styku. Mimořádná opatření by se v případě Aujeszkyho choroby vyhlašovala, pokud by se nákaza objevila v domácím chovu, což se ale ve Zlínském kraji nestalo.

Člověk se chorobou nakazit nemůže
Podle informací Státní veterinární správy je Aujeszkyho choroba infekční onemocnění, které postihuje široké spektrum hospodářských i volně žijících zvířat. Přirozeným hostitelem viru Aujeszkyho choroby a jediným druhem, který přežívá infekci, je prase. Virem se mohou nakazit téměř všechny druhy savců kromě člověka a primátů.

Podle ČTK, 4. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 15.01.2020 9:10

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.