Přihlásit

Lesy ČR vypsaly výběrová řízení na pronájem vlastních honiteb

Anketa v článku. Lesy České republiky, s. p., vypsaly výběrová řízení na 23 vlastních honiteb. Oproti předchozím letům se změnilo bodové hodnocení nabídek. Týká se výše nájmu a mysliveckého záměru.

Doporučeno Lesy ČR vypsaly výběrová řízení na pronájem vlastních honiteb

Foto: Lesy ČR

Přemnožená zvěř státnímu podniku způsobuje škody zejména na mladých porostech, které ničí okusem a ohryzem. V některých honitbách jsou škody podle generálního ředitele LČR Daniela Szóráda neúměrné, jinde je situace v pořádku a žádné radikální změny nejsou potřeba. "Nechceme nájemce, kteří si z lesa dělají safari a střílejí zejména trofejovou zvěř. Ale aby redukovali stavy zvěře, to je ani nenapadne," řekl.

Nájemci mají podle LČR zájem především o honitby, které mají více zvěře a jsou snáze dostupné. V celé ČR je přibližně 5800 honiteb.

{module Anketa uvnitř 01}

Lesy ČR jsou držitelem přibližně 1000 honiteb, z nichž 800 pronajímají. Ročně podnik z nájmu honiteb inkasuje přibližně 230 milionů korun. V druhé polovině letošního října podnik vypsal letošní výběrová řízení na uvolněné honitby. „Nabídli jsme k pronájmu 23 honiteb. Alespoň ve třech případech se bude výběrové řízení opakovat, protože jsme nedostali žádné nabídky," uvedl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

V předchozích letech se hodnotila výše nájmu 90 procenty a zbývajících deset procent připadlo na myslivecký záměr. Letos je nabízená výše nájmu hodnocena 85 procenty a myslivecký záměr má váhu 15 %. „Upřesnili jsme zadání mysliveckého záměru. Klademe větší důraz na jeho kvalitu a plnění ve stanovených termínech," vysvětlil Václav Lidický. Smlouvy uzavírané na deset let chce podnik podepsat do konce roku 2016.

Podle TZ LČR, red.

  

{module Svět myslivosti - listopad 2016}

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.