Logo
Vytisknout stránku

Laboratoř na vyšetření trichinel pro Ústecký kraj ke konci letošního roku končí

Státní veterinární správa (SVS) rozhodla o zrušení laboratoře pro stanovení trichinel na Krajské veterinární správě (KVS) pro Ústecký kraj, které nastane k 31. 12. 2019. V současné době se jedná o jedinou laboratoř provozovanou přímo KVS v celé České republice. Od počátku nového roku budou vzorky z Ústeckého kraje odváženy a vyšetřovány ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) Praha. Vyšetření trichinel pro ostatní kraje ČR standardně provádí SVÚ v Praze, Jihlavě a Olomouci (včetně jejich detašovaných pracovišť) a další soukromé i státní subjekty.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Seznam míst pro příjem vzorků k vyšetření na svalovce, formulář objednávky laboratorního vyšetření trávicí metodou i s pokyny k jejímu správnému vyplnění je zveřejněn na internetových stránkách Státní veterinární správy v sekci potraviny, části „Zvěřina“.

Trávicí metoda zachytí i napadení trichinelami, které není metoda kompresní schopna odhalit
V současné době je v ČR možné vyšetřit maso prasat divokých na trichinely dvěma metodami: kompresní metodou a trávicí metodou. Trávicí metoda je citlivější.
Vyšetření trávicí metodou zajišťují pro uživatele honitby státní veterinární ústavy, a to na náklady Státní veterinární správy. Pro zajištění bezplatného vyšetření trávicí metodou je nezbytné správně vyplnit objednávku laboratorního vyšetření a odevzdat vzorek a vyplněnou objednávku na místě, kde si je vyzvedne svozová linka laboratoře.

Kompresní metoda se využívá pouze pro vyšetření kusu pro vlastní potřebu
Metoda kompresní je tolerována pouze v případě, že takto vyšetřený kus je určen pro osobní spotřebu uživatele honitby nebo oprávněného účastníka lovu. Vyšetření touto metodou provádějí soukromí veterinární lékaři a také některé vojenské veterinární skupiny. Vyšetření kompresní metodou nebo vyšetření v jiné laboratoři než ve státním veterinárním ústavu si hradí uživatel honitby sám.
Podle svscr.cz, 13. 11. 2019, redakce

Poslední změna: 14.11.2019 9:42

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.