Přihlásit

Koronavirus ovlivní i dění v myslivosti

Koronavirus má vliv i na dění v myslivosti. Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, kterým se s účinností ode dne 10. března 2020 od 18 hodin zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, ochutnávky, trhy a veletrhy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob, a to do odvolání tohoto mimořádného opatření. S ohledem na toto opatření bude muset být zrušena řada mysliveckých akcí.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Mimořádné opatření
Mimořádné opatření je vydáno v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 v Evropě.
Předmětem opatření je zákaz pořádání hromadných akcí s předpokládanou návštěvností nad 100 osob ve stejný čas pro potřebu orgánů ochrany veřejného zdraví k hodnocení rizika v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19. Hromadné akce představují vyšší riziko přenosu onemocnění vzhledem k vysoké kumulaci osob ve vymezeném prostoru.
Opatření se zaměřuje na všechny pořadatele hromadných akcí s předpokládanou účastí nad 100 osob ve stejný čas. Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 na území České republiky.

Dopady na myslivost
Co se týče myslivosti, opatření se týká řady akcí. Již jsme informovali o zrušení mezinárodního veletrhu Silva Regina, který se měl konat ve dnech 31. března až 4. dubna t. r. v Brně. V Polsku byl zrušen veletrh Expohunting (původní termín 3. – 4. dubna, nový termín 18. – 20. září 2020). Zákaz dopadá též na výstavu Myslivost a příroda v Kroměříži (28. – 29. března). O konání mezinárodní výstavy Natura Viva v Lysé nad Labem (26. – 31. května) by se mělo rozhodnout 11. března.
Do kategorie zakázaných akcí „spadly“ i krajské myslivecké konference, které měly proběhnout v březnu a dubnu v Ústí nad Labem, resp. v Liberci. Problém mohou mít ale i další akce, kde se ve stejný čas sejde více než 100 osob (semináře, myslivecké dny a slavnosti, zahájení přehlídek trofejí, některé okresní myslivecké sněmy, střelecké závody atd.). Ohroženo je samozřejmě též konání jarních výstav psů a dalších kynologických akcí.
Situaci budeme průběžně sledovat a přinášet aktuální informace.

10. 3. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.