Logo
Vytisknout stránku

Komunikace je důležitým úkolem myslivců v Evropě

Myslivost je nedílnou součástí evropské kultury. Poskytuje silné spojení s přírodou a dieteticky hodnotné maso pro miliony lidí. Trvale udržitelné myslivecké hospodaření zároveň nabízí sociální, ekonomické a ochranářské benefity venkovskému obyvatelstvu. Je však nezbytné komunikovat s veřejností a představit jí všechny hodnoty, které myslivost přináší.

Doporučeno Zdroj fotografie FACE Zdroj fotografie FACE

Konference s názvem Komunikace o úloze myslivců v Evropě, která se konala 6. listopadu v Evropském parlamentu v Bruselu, zdůraznila širokou škálu účinných přístupů k informování veřejnosti o hodnotě myslivosti v Evropě.


„Zvěřina je nejlepším ´velvyslancem´ trvale udržitelného hospodaření se zvěří, a proto musí být lépe propagována, abychom zajistili myslivosti budoucnost“, říká Oliver Dorn, podnikatel a šéfredaktor německého mysliveckého časopisu HALALI. Pan Dorn dodal: „Zvěřina z místních polí a lesů je dokonalým příkladem udržitelného využívání přírody a stala se více populární než kdykoli předtím. Je to prvotřídní, zdravý a ekologický potravinářský výrobek vhodný k přesvědčení mnoha lidí o hodnotě lovu.“ Maso zvěře by mělo být podporováno prostřednictvím více médií, včetně internetových platforem; například sdělováním nutričních údajů o zvěřině, podporou uvádění zvěřiny na trh, optimalizací dostupnosti pro spotřebitele a rozšířením školení dodavatelů (lovců) zvěřiny pro potravinové řetězce. Pan Dorn zdůraznil, že je třeba rozlišovat také mezi zvěřinou pocházející ze zahraničních farmových chovů a masem z místní volně žijící zvěře, jejíž chov je udržitelnější.
Joseph Perici Calascione, prezident maltské Federace pro myslivost a ochranu přírody, se zaměřil na potřebu propagovat význam tradičních a udržitelných způsobů lovu, které jsou neustále napadány. Navrhl, jakým způsobem by se měla v budoucnosti změnit komunikace, aby byly tyto činnosti vnímány jako kulturně, regionálně a společensky důležité a současně podporovaly evropskou rozmanitost. Řekl: „Jsem zastáncem používání vědecky podložených argumentů a vědecky nesporných skutečností a zjištění vedle historicky nepopiratelné sociálně-kulturní myslivecké praxe v celé Evropě. Legislativa, která uznává společensko-kulturní význam myslivosti a přetváří ho v rámci současného kontextu podporovaného vědou, poskytuje vynikající rovnováhu mezi všemi skutečnostmi, které se dotýkají myslivecké problematiky.“ Dospěl k závěru, že „EU musí být sjednocena při podpoře kulturní rozmanitosti.“
Patrizia Filippi zdůraznila význam vzdělávání mládeže na příkladu pohádek a literatury. Představila knížku „Myslivec v říši divů“, jejíž je spoluautorkou. Publikace je věnována myslivcům a je určena rodičům a dětem všech věkových kategorií. Je napsána tak, že usnadňuje čtení lidem s dyslexií a dalšími problémy učení. Díky použití jednoduché slovní zásoby a zábavným kresbám se děti mohou učit o myslivosti a jsou seznámeny s tématem biodiverzity a ochrany přírody.

Konference byla iniciativou poslanců Evropského parlamentu Karla-Heinze Florenze a Renaty Briano, předsedy a místopředsedkyně mezinárodní skupiny „Biodiverzita, myslivost, venkov,“ kteří konferenci uspořádali, aby se prodiskutovaly komunikační výzvy a příležitosti pro evropské myslivecké společenství. Pro FACE proběhla tato událost v souladu s Evropským rokem kulturního dědictví, kdy jsou všichni evropští myslivci povzbuzováni, aby sdělovali kulturní hodnotu myslivosti.

Podle tiskové zprávy FACE, 8. 11. 2018
Zdroj fotografie FACE

Poslední změna: 08.11.2018 21:05

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.