Logo
Vytisknout stránku

Komu dát hlas v eurovolbách 2019?

Ve dnech 24.–25. května 2019 se v České republice budou konat volby do Evropského parlamentu. Na požádání redakce Světa myslivosti jsem připravil přehled politických stran, které mají šanci dostat se podle březnových a dubnových výsledků průzkumů veřejného mínění organizovaných agenturami Median, Kantar a CVVM do europarlamentu. Nikomu nebudu radit, jakou stranu by měl volit, to je každého věc. Dovolil jsem si však ke každé uvést „kroužkovací informaci“ o kandidátech coby „přátelích a nepřátelích“ myslivosti, odvozenou od jejich dlouholetého vystupování v politice a na veřejnosti.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

ANO
Hnutí ANO má nyní čtyři mandáty, volební odhad je sedm až osm mandátů. Protože ANO se pravděpodobně stane vítězem volem s velkým ziskem mandátů, zřejmě nikdo z kandidátů nepřeskočí pořadí na kandidátní listině. Na „vykroužkování“ bude totiž potřeba přibližně 30 tisíc kroužků. Být voličem ANO, přesto bych symbolicky zakroužkoval lídryni Ditu Charanzovou a dvojku na kandidátce Martinu Dlabajovou za jejich boj proti paskvilní odzbrojovací směrnici EU.

ODS
ODS má v současnosti dva mandáty, volební odhad jsou tři až čtyři mandáty. Celá strana je euroskeptická a dlouhodobě se staví proti odzbrojovací směrnici, proti zákazu olověného střeliva i dalším euronesmyslům. Být voličem ODS, asi bych dal kroužek zkušenému lídrovi Janu Zahradilovi.

Piráti
Piráti nezískali v minulých volbách žádný mandát, aktuální volební odhad činí tři až čtyři mandáty. Jde stále dosud o novou stranu s novými lidmi, jejichž postoje ještě zcela nevykrystalizovaly. Pokud bych byl jejich voličem, zakroužkoval bych dvojku na kandidátce – Markétu Gregorovou, která se v dobrém zajímá o téma zbraní a naše problémy.

TOP 09, STAN a Zelení
Koalice z roku 2014 ve složení TOP 09, STAN a nezávislí kandidáti má čtyři mandáty, volební odhad aktuální koalice tvořené TOP 09, STAN a stranou Zelení jsou dva mandáty. Zde si dovolím malou odbočku. V roce 2009 jsem vstoupil do politiky kvůli tomu, abych bojoval proti zlu fanatických Zelených. Nyní se staří i noví (Bursíkovi) Zelení infiltrovali do této koalice, takže tím se pro leckterého myslivce a střelce stalo toto uskupení nevolitelným. Kdybych byl přesto jeho voličem, raději bych si ruku usekl, než abych dal kroužek předsedovi Zelených Petru Štěpánkovi nebo Kateřině Bursíkové Jacques. Dále bych se vyhnul Luďkovi Niedermayerovi, který většinou hlasuje proti zájmům myslivců a střelců. S přimhouřením obou očí bych snad dal raději kroužek lídrovi Jiřímu Pospíšilovi, jenž s námi kdysi bojoval proti směrnici o zbraních, a druhý kroužek myslivci Jakubu Hruškovi (členovi redakční rady Světa myslivosti – pozn. red.).

ČSSD
ČSSD nyní disponuje čtyřmi mandáty, volební odhad je jeden až dva mandáty. V tomto případě nejdůrazněji varuji před lídrem Pavlem Pocem, který je zeleným radikálem v rouše ČSSD. To on navrhnul a prosadil nařízení EU o invazních druzích, které málem vedlo k zápisu kamzíka a muflona na „černý seznam“. To on je „šéfem ochranářů zvířat“ v europarlamentu, on nám bodá kudlu do zad, když jako držitel zbraní říká, že zbraňová směrnice je dobrá. To on bagatelizuje zákaz olověného střeliva. Být voličem ČSSD, kroužek bych naopak rád dal Romanu Váňovi, který se jako střelec dlouhodobě zastává držitelů zbraní a Poslaneckou sněmovnou protlačil i ústavní právo na zbraň.

KŠČM
KSČM má nyní tři mandáty, volební odhad je jeden až dva mandáty. Držitelů zbraní se dlouhodobě zastává Zdeněk Ondráček (u tohoto kandidáta nelze ignorovat jeho minulost před rokem 1989 – pozn. red.).

SPD
Strana byla založena až po předchozích eurovolbách. Volební odhad pro ty aktuální je jeden mandát. Přiznám se, že se v SPD příliš neorientuji, ale vím, že držitelů zbraní se zastával Jan Hrnčíř.

KDU-ČSL
V současnosti má tři mandáty, volební odhad je buď žádný, nebo jeden mandát. Být voličem lidovců, měl bych velké dilema. Dvojka na kandidátce Tomáš Zdechovský je sice myslivec, ale zlehčoval navrhovaný zákaz nošení nožů a zákaz olověného střeliva v EU. Nedávno však zmírnil rétoriku, takže s přimhouřením očí bych mu asi dal za snahu kroužek, a tím i poslední šanci, aby názorově vyzrál, nebagatelizoval obavy nás obyčejných myslivců a napříště jednal v našem zájmu.

Ostatní strany
Ostatní strany nemají v eurovolbách téměř šanci. V případě, že se rozhodnete volit jinou neparlamentní stranu, můžete z toho mít samozřejmě dobrý pocit, ale počítejte s tím, že váš hlas nejpravděpodobněji „propadne“ ve prospěch vítězů.
Autor:
Dr. Ing. Bohumil Straka, Brno

Článek vyšel ve Světě myslivosti č. 5/2019.
Foto Jaroslav Vogeltanz

Současné zastoupení českých poslanců v Evropském parlamentu (období 2014–2019)

Strana Poslankyně/poslanec Kandiduje znovu?
ANO 2011 Martina Dlabajová ano
Dita Charanzová ano
Petr Ježek ano, ale za jinou stranu
Pavel Telička ano, ale za jinou stranu
ODS Evžen Tošenovský ano
Jan Zahradil ano
TOP 09, STAN a nezávislí Luděk Niedermayer ano
Stanislav Polčák ano
Jiří Pospíšil ano
Jaromír Štětina ano, ale za jinou stranu
ČSSD   Jan Keller ne
Pavel Poc ano
Miroslav Poche ne
Olga Sehnalová ano
KSČM   Kateřina Konečná ano
Jiří Maštálka ne
Jaromír Kohlíček ano
KDU‑ČSL   Pavel Svoboda ano
Michaela Šojdrová ano
Tomáš Zdechovský ano 
Strana svobodných občanů Jiří Payne ne
Poslední změna: 16.05.2019 5:38

(1 hlas)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.