Přihlásit

Každé čtvrté klíště je přenašečem nějaké nemoci

Ze statistik českobudějovické laboratoře Protean, která se zabývá vyšetřováním infekčnosti klíšťat, vyplývá, že každé čtvrté klíště je u nás infikované některou z přenosných nemocí.

Doporučeno Každé čtvrté klíště je přenašečem nějaké nemoci

Podle vedoucí Proteanu Miroslavy Burýškové bylo infikováno celkem 27 % zkoumaných klíšťat. „Nejčastěji, v jedenácti procentech případů, je infekcí borelie, způsobující boreliózu. Následuje méně známá, ale rozšířená babezie se sedmi procenty a asi tři procenta klíšťat jsou infikována encefalitidou.“

Výskyt klíšťové encefalitidy zobrazuje barevně odstínovaná satelitní mapa (http://web.natur.cuni.cz/gis/klistata/mapa.html), která vznikla na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Barevnost označuje, jak velké je v daném místě riziko, od nejnižšího, vyznačeného zelenou, přes žlutou a oranžovou až po nejnebezpečnější červené a fialové oblasti. Tvůrci mapy ovšem podotýkají, že ukazuje dlouhodobý statistický průměr. Aktuální míra rizika nákazy tak může být odlišná. Přesto může mapa lidem pomoci odhalit místa, kde by si měli dávat na klíšťata obzvlášť velký pozor.

Podle www.irozhlas.cz, 14. 4. 2018, red.

Poslední změna: 22.06.2018 10:23

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.