Logo
Vytisknout stránku

Jeleni v Krušných horách jsou až sedminásobně přemnožení

Jeleni v Krušných horách jsou třikrát až sedmkrát přemnožení oproti normálním stavům, jejich počty se však liší v jednotlivých lokalitách. Tvrdí to odborníci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM), kteří připravili plán odlovu. Během čtyř let by se podle něj měla většina jelenů odstřelit. Zvěř podle nich ničí stromky okusem i vytloukáním.

"Skutečné zjištěné stavy zvěře jsou 16.424 kusů, normovaný stav je přitom 3626 kusů," řekl František Havránek z VÚLHM. Podle ústavu by se měla pro dodržení normovaného stavu odstřelit v prvním roce polovina z přemnožených jelenů, v dalším třetina a zbytek v následujících dvou letech. Podle něj je problémem, že jeleni se v Krušných horách stěhují z honitby do honitby. Jednotliví myslivci je podle něj pak označují za cizí problém. Podle Havránka by nepomohlo ani nasazení vlků či jiných šelem.

Podle něho přemnožená zvířata mají vliv i na biodiverzitu hor. Poškození od jelenů, kteří utrhávají kusy kůry, je prý "vstupní branou" pro nárůst hniloby na stromech. "Působí neúnosné ekonomické škody lesnímu hospodářství vzhledem k následné předčasné obnově rozpadajících se porostů zničených hnilobami a dalšími navazujícími škodlivými vlivy jako jsou vítr nebo sníh, a to již v 50 až 60 letech věku, i když by se mohly dočkat 100 až 120 let a přinést i ekonomický užitek z prodeje kvalitního dřeva," vysvětlil Havránek.

Problém s jeleny připouští i státní podnik Lesy ČR. "Jeleni se v Krušných horách přemnožili už před 30 lety a jsou každopádně jedním z limitujících faktorů při obnově krušnohorských lesů," sdělila mluvčí společnosti Eva Jouklová. Podnik se snaží revitalizovat tamní lesy, například i výsadbou nových sazenic. Lesy ČR jich během pěti let v Krušných horách vysadily 6,5 milionu.

Ministerstvo zemědělství připravuje novelu mysliveckého zákona, kterou by mělo představit ve středu. Již na konci loňského roku začala platit vyhláška, podle které můžou být laně a kolouši lovené od srpna do konce března. Dříve končila lovecká sezóna v půlce ledna.

Obnova Krušných hor by podle říjnového prohlášení vlády měla pokračovat. Ministři životního prostředí a zemědělství dostali za úkol předložit vládě do letošního 1. listopadu program revitalizace Krušných hor. Strategický dokument, který se týká zalesňování hor v Ústeckém a Karlovarském kraji, už odborníci připravují.

Investice mají být v řádu několika miliard korun. Mezi jinými ministerstvo zemědělství plánuje další vápnění lesů pro zlepšení půdy a další novou výsadbu.

red.

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.