Logo
Vytisknout stránku

Jaký vliv má africký mor prasat na společnost? Český vědec získal na výzkum 50 milionů korun

Dopad epidemie afrického moru prasat a přemnožení divočáků na lidskou společnost a motivaci lovců v Evropě zkoumá sociální antropolog Luděk Brož. Jako jediný český vědec získal prestižní grant od Evropské výzkumné rady (ERC) ve výši dvou milionů eur (více než 51 milionů korun).

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Divoké prase je podle Brože vnímáno jako „trójský kůň“, který šíří nákazu, a kvůli přemnožení žije i v místech, kam se dříve nedostalo. Brož a jeho kolegové se rozhodli využít divočáky jako nástroj pro výzkum vztahů mezi lovci a veterináři. Hodlají zkoumat i komunity lovců a jejich motivace pro lov v několika zemích, konkrétně Česku, Francii, Španělsku, Polsku, Velké Británii a Německu.
Brož upozornil, že ačkoliv se lovecké komunity ztenčují a stárnou, sociální vědci o nich vědí málo. Míní, že v jejich budoucnosti sehrají roli i divočáci, africký mor, nebo veterinární expertíza. „Soutěž člověka a divokého prasete o území a zdroje se stala válkou o divoké prase, ve které je ve hře masové vybíjení, uzavřené zóny či hraniční ploty,“ uvedl.
Vědci budou pracovat i v Bruselu. Brož řekl ČTK, že bude zajímavé sledovat, jak jsou zásady biobezpečnosti překládány do politik unijních států. „Výhoda ERC grantů je, že nemusíte předvídat výsledky a je tam místo pro překvapení,“ dodal. Výzkum hodlá začít v půli příštího roku.
Čtyřiačtyřicetiletý vědec získal doktorát na Univerzitě v Cambridgi, jako postdoktorand působil na Max-Planckově Institutu pro sociální antropologii v Halle. Nyní pracuje v Etnologickém ústavu Akademie věd. Dlouhodobě se zabývá například výzkumem života obyvatel Altajské republiky na Sibiři. Současný projekt rozpracoval s francouzskou antropoložkou Virginií Vaté a postdoktorandy Aníbalem Arregui, Mariannou Szczygielskou, Giovannou Capponi a Paulem Keilem. Současný tým tvoří devět lidí.
Podle ČTK a novinky.cz, 10. 12. 2019, redakce

Poslední změna: 13.12.2019 9:51

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.