Přihlásit

Invazní druhy má omezit novela zákona

Vláda schválila návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která má omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů na území České republiky. Návrh nyní posoudí Poslanecká sněmovna. Úprava zavádí nařízení Evropské unie (EU), změny se v budoucnu dotknou i dalších zákonů, například zákona o myslivosti.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Novelu stát připravoval několik let. Má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a regulaci těch, které už se v Česku rozšířily. ČR eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje do 15 procent. Jedná se například o mývala severního, psíka mývalovitého nebo nutrii říční.
„Některé druhy z evropského seznamu invazních druhů, kde je celkem 66 druhů rostlin i živočichů, žijí také u nás a jsou s nimi problémy. Vytlačují původní české druhy nebo přenáší choroby,“ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
„Stanovujeme konkrétní odpovědnosti, konkrétní kroky, které jednotlivé státní, případně krajské a obecní orgány budou muset dělat. Jsou tam i některé povinnosti, které má chovatel nebo vlastník pozemku, kde se invazní druh vyskytuje. Jsou tam konkrétní zákazy,“ doplnil Brabec. Doufá, že zákon bude účinný od příštího roku.
Změny se v Česku dotknou například zákona na ochranu zvířat proti týrání kvůli nutnosti doplnit případy, které připouštějí usmrcení zástupce invazního druhu. I v zákoně o myslivosti se upřesní a rozšíří oprávnění příslušných osob zabít tato zvířata. Změny se dotknou rovněž zákona o rybářství nebo vodního a lesního zákona. Novela také svěřuje monitorování problematických druhů Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, která bude spolupracovat s dalšími organizacemi. Do sledování invazních druhů se má zapojit i veřejnost.
Podle ČTK, 6. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 15.01.2020 9:10

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.