Logo
Vytisknout stránku

Intenzivní lov škodí populaci kamzíka v Bavorsku, vyplynulo to ze studie

Populace kamzičí zvěře v Německu a Rakousku je vážně ohrožená. To je výsledek společné studie Wildtierstiftung (Nadace pro volně žijící zvěř) a CIC (Mezinárodní rada pro myslivost a ochranu zvěře). Důvodem je podle organizací příliš intenzivní lov, který není podložen řádným sčítáním zvěře. Požadují proto, aby byl v zemích prováděn monitoring kamzičí zvěře a stanoveny klidové oblasti, aby se populace mohla zotavit.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Debata o kamzících se v Německu vede již několik let. Znovu ji rozvířila studie, kterou provedla německá nadace Wildtierstiftung (Nadace pro volně žijící zvěř) a Mezinárodní rada pro myslivost a ochranu zvěře (CIC). Poddruh kamzíka horského – kamzík alpský je chráněn Bernskou úmluvou a podléhá Směrnici o stanovištích. Země, kde žije, mají tedy povinnost provádět řádný monitoring a až na základě jeho výsledků plánovat lov.

Nadace obviňuje státy z příliš intenzivního lovu
Německá Nadace pro volně žijící zvěř na základě výsledků provedené studie kritizuje, že Německo, ani Rakousko nezohledňují stav populace kamzičí zvěře, ale pouze ohlašují plán lovu. Monitoring totiž dokazuje, že kamzíci byli zejména v Bavorsku loveni příliš intenzivně. V některých oblastech nemá kamzík ani stanovenou dobu hájení.
Již mnoho let se počet kamzíků ulovených v Bavorsku pohybuje kolem 4000 kusů. Téměř 70 procent z nich je loveno ve státních lesích. V Rakousku se ročně střelí přibližně 20 000 kamzíků. Německá Nadace pro volně žijící zvěř a CIC proto požadují rozsáhlý monitoring a stanovení klidových oblastí, aby se populace mohla zotavit.
Podle jagderleben.de, 18. 5. 2020, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.