Přihlásit

Hospodaření s černou zvěří v Burgenlandu: antikoncepce místo lovu?

Rakouská spolková země Burgenland, které se rozkládá u hranic s Maďarskem, představila „Akční plán pro udržitelné řízení populace černé zvěře“, který se má stát základem pro boj s africkým morem prasat. Materiál vyvolal rozporuplné reakce především ze strany myslivců.

Doporučeno Hospodaření s černou zvěří v Burgenlandu: antikoncepce místo lovu? www.pixabay.com

Základem pětibodového plánu je zavedení klidového režimu v nočních hodinách, během nichž by již nebylo možné divočáky lovit. Podle náměstkyně hejtmana Astrid Eisenkopfové nemá černá zvěř na mnoha lokalitách v noci klid a stahuje se do polí, kde ho nachází a tam působí čím dál tím větší škody. Náměstkyně jednoznačně zamítla používání nočního vidění pro lov, a to navzdory opakovaným žádostem o jeho umožnění.

Jako jeden z možných způsobů redukce populace prasete divokého uvedla využití antikoncepce. Tato metoda je v současné době testována v Německu. Tamní myslivecký svaz ji v roce 2018 jednoznačně odmítl. Její zavedení v Německu požadovali aktivisté za práva zvířat.    

K dalším opatřením „Akčního plánu pro udržitelné řízení populace černé zvěře“ patří zákaz přikrmování. Jako efektivní způsob lovu vláda doporučuje používat naháňky se slíděním. Do budoucna se hodlá věnovat tématu většího využití zvěřiny.

Podle www.jagderleben.de, 19. 6. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.