Logo
Vytisknout stránku

Generálním ředitelem Lesů ČR se stane Josef Vojáček

Novým generálním ředitelem státního podniku Lesy ČR se od 1. září 2018 stane současný šéf Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Josef Vojáček (47). Oficiálně ho na tiskové konferenci představil ministr zemědělství Miroslav Toman. Výběr Josefa Vojáčka vzešel z výběrového řízení, kterého se zúčastnilo celkem 11 kandidátů s lesnickým nebo ekonomickým vzděláním.

Doporučeno Generálním ředitelem Lesů ČR se stane Josef Vojáček

„Mým hlavním zájmem je, aby státní podnik vedl skutečný odborník, proto jsem se řídil doporučením odborné výběrové komise. Nový ředitel má s vedením lesního podniku bohatou zkušenost, věřím proto, že se dokáže razantně vypořádat s náročnými úkoly jako jsou kůrovcová kalamita, sucho v lesích, propad cen dřeva či spolupráce s dodavateli prací,“ řekl při představení nového ředitele Lesů ČR ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle Josefa Vojáčka nesmí být Lesy ČR otloukánkem, ale ani dominantem a zdůraznil nutnost komunikace se smluvními partnery a dalšími lesnickými subjekty ještě před tím, než začnou Lesy ČR realizovat významnější změny. Podle jeho názoru by měl být doplněn stávající mix veřejných zakázek o další nástroje, změny by se mohly dotknout i obchodního modelu, ale vše až po diskuzi s obchodními partnery. Základním úkolem bude stabilizace situace v sektoru.

Budoucí ředitel Lesů ČR také řekl, že zatím nepředpokládá personální změny ve vedení podniku, chce se nejdříve s výsledky práce konkrétních lidí seznámit.

Josef Vojáček vnímá jako aktuální výzvu boj s důsledky klimatických změn, z nichž zásadní je řešení šíření kůrovce a jím způsobené škody a chřadnutí lesních porostů. Dále ke svým představám k vedení Lesů ČR říká: „Mým cílem je adekvátní reakce na klimatické změny, za což považuji postupnou přeměnu stávajících porostů v druhově a věkově pestré lesy, k čemuž povedou mé aktuální i dlouhodobá zadání a činnost, protože obnova zdravých lesních porostů je výzvou na desetiletí dopředu. Více očekávám také od vedení ředitelů v krajích, kde je potřeba lépe rozhodovat při znalosti prostředí a nebát se za tato rozhodnutí přijímat vlastní odpovědnost. Připraven jsem také ke komunikaci se všemi partnery, jichž se působení Lesů ČR dotýká, od hospodářů a podnikatelů, přes nevládní organizace a přenos poznatků akademické sféry do praxe.“

Jak uvedly Hospodářské noviny (13. 8. 2018), do výběrového řízení se přihlásilo jedenáct kandidátů, mezi trojicí finalistů byl také bývalý generální ředitel Lesů ČR z let 2012 až 2014 Michal Gaube a vedoucí kanceláře generálního ředitele podniku Martin Valdlauf.

Výběrová komise byla pětičlenná. Zasedli v ní podle zjištění HN šéf personálního odboru ministerstva Michael Forman, náměstek pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář, děkan Lesnické a dřevařské fakulty brněnské Mendelovy univerzity Libor Jankovský, děkan pražské Lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity Marek Turčáni a ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Josef Vašíček.

 

Vizitka nového generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka

Narodil se v roce 1971 v Olomouci. V roce 1994 dokončil studium na Provozně ekonomické fakulty MZLU v Brně. Jeden rok pracoval jako adjunkt na Lesní správě Šternberk, kde později působil jako referent pozemkové evidence a také jako hlavní účetní. Od roku 1998 do roku 2004 působil na odboru informatiky na ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové. V roce 2004 se stal ředitelem VLS ČR. V pozici působil do roku 2009 a v roce 2010 nastoupil na čtyři roky do funkce kvestora ČZU. Od roku 2014 byl opět ředitelem VLS ČR.

Ostatní:

- V roce 2013 se ucházel o pozici generálního ředitele Lesů ČR v tendru vyhlášeném tehdejším ministrem Petrem Bendlem, který byl ale zrušen. Druhého tendru, vyhlášeného „úřednickým“ ministrem Miroslavem Tomanem, se nezúčastnil.

- V posledních letech byl v médiích opakovaně zmiňován jako jeden z kandidátů na šéfa Lesů ČR. Přispělo k tomu vyjádření premiéra Andreje Babiše z letošního května - když Babiš spolu s tehdejším ministrem zemědělství Jiřím Milkem a životního prostředí Richardem Brabcem hovořili o důvodech odvolání ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, zmínili, že ne všichni vlastníci lesů v zemi mají s kůrovcem problémy. A jako vzor uvedli právě Vojenské lesy a statky.

- Generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda odvolal ministr Milek letos 11. května. Vedením podniku byl pověřen ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Pospíšil, 26. června vypsalo ministerstvo zemědělství výběrové řízení na nového generálního ředitele podniku.

Zdroj: ČTK

Podle ČTK, MZe a HN, red.

Poslední změna: 13.08.2018 15:41

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.