Přihlásit

Francie kvůli škodám prodlužuje dobu lovu divočáků, aktivisté protestují

Francouzská vláda připravuje novou vyhlášku, která umožní prodloužit loveckou sezónu černé zvěře, a to na období od června do března. Opatření má přispět ke snížení škod působených divočáky. Rozhodnutí však odsoudila skupina aktivistů v ochraně přírody. Francouzští myslivci se brání, že prodloužené doby lovu nevyužijí, i když jim to zákon umožní.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Francouzská vláda připravuje novou vyhlášku, která stanoví dobu lovu prasete divokého od června do konce roku. Do veřejné diskuze bylo přijato více než 25 000 komentářů. Lovecká sezóna bude prodloužena také pro lišku a jelena.

Prodloužení doby lovu má snížit škody
Vláda zdůvodňuje opatření tím, že přispěje k omezení škod způsobených zvěří: v roce 2017 vyplatily myslivecké spolky zemědělcům 30 milionů eur za majetek poškozený divočáky.

Sdružení na ochranu přírody a ptáků la Ligue de Protection des Oiseaux (LPO) však namítá, že pokud doba lovu divočáků skončí v březnu a nová začne v červnu, znamená to, že divočák bude loven téměř po celý rok. „Francie je zemí, která loví největší počet druhů během nejdelšího období roku. A to chceme být na prvním místě v biologické rozmanitosti! Tady je problém,“ kritizuje připravovanou vyhlášku Yves Verilhac, generální ředitel LPO.
Myslivci se však brání, že divočáky od června lovit nebudou, i když jim to zákon dovolí, a uvedli, že tento krok je čistě administrativní.
Podle connexionfrance.com, 5. 3. 2020, redakce

Poslední změna: 05.03.2020 11:40

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.