Logo
Vytisknout stránku

Evropská komise si vyžádala návrh na omezení olova ve střelivu

Evropská komise (EK) požádala Evropskou agenturu pro chemické látky (ECHA), aby připravila návrh na omezení olova ve veškerém střelivu i rybářských olůvkách. Návrh má být připraven z důvodu možných rizik, které olovo představuje pro volně žijící živočichy i člověka (v důsledku konzumace zvěřiny). EK rovněž žádá agenturu ECHA, aby přihlédla k dalším okolnostem, jako je ranivosti střel a potenciální nehodovost při používání olověné munice a jejích alternativ.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Agentura ECHA je povinna připravit návrh během následujících 12 měsíců. Pokud ECHA omezení doporučí, začne připravovat omezení olova v munici ve Výboru pro posouzení rizik a Výboru pro socioekonomickou analýzu. V této fázi by proběhly i konzultace s příslušnými zúčastněnými stranami, včetně FACE, která také zasedá v rozhodovacích výborech agentury ECHA.
FACE podporuje postupné vyřazování olověných střel z použití v mokřadech, ale není zastáncem obecného zákazu olova v munici. „Z pohledu FACE musí být jakékoliv omezení olověného střeliva mimo mokřady úměrné rizikům pro volně žijící živočichy a lidské zdraví,“ zmiňuje FACE v tiskovém zprávě.
Požadavek EK na agenturu EACHA přichází ve stejné době, kdy Evropská unie prostřednictvím nařízení REACH pracuje na omezení olověných broků v mokřadech v rámci celé EU.
Když EK žádala agenturu ECHA, aby připravila omezení týkající se použití olověného střeliva v mokřadech, zaúkolovala ji zároveň, aby prozkoumala širší dopad olověné munice.
Dne 12. září 2018 agentura ECHA na základě posouzení vlivů olověného střeliva vydala tiskovou zprávu, v níž doporučila, že „je nezbytné zavést opatření k regulaci používání olověného střeliva nejen v mokřadech, ale i v ostatních suchozemských ekosystémech“.
Tato zpráva agentury ECHA otevřela dveře Evropské komisi, aby požádala agenturu o vytvoření návrhu omezení olověného střeliva na všech stanovištích.
Pokud agentura ECHA doporučí, že je nutné širší omezení olova v munici, bude tento proces pravděpodobně velmi složitý. Bude nutné stanovit skutečná rizika pro populace volně žijících živočichů i člověka.
Podle tiskové zprávy FACE, 28. 8. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.