Logo
Vytisknout stránku

Evropská komise: Česká republika je oficiálně bez afrického moru prasat

Česká republika je opět oficiálně zemí bez výskytu afrického moru prasat (AMP), a to jen rok a tři čtvrtě od vypuknutí nákazy. Evropská komise o tom informovala dopisem Českou republiku a ostatní členské státy Evropské unie. Nyní již může Státní veterinární správa (SVS) ukončit většinu zbývajících mimořádných veterinární opatření, která jsou v souvislosti s AMP v platnosti. Česká republika je v současnosti jedinou zemí, která dokázala AMP na svém území zcela vymýtit.

Doporučeno Ústřední ředitel SVS ČR Zbyněk Semerád Ústřední ředitel SVS ČR Zbyněk Semerád

V Praze se ve dnech 11. – 12. března 2019 konalo dvanácté zasedání stálé skupiny pro africký mor prasat. Konference se zaměřila právě na problematiku výskytu a eradikace afrického moru prasat. Na fóru zazněla od Evropské komise mimo jiné informace, že ČR bude znovu zemí bez výskytu AMP.

 „Česká republika dosáhla v dosavadním postupu při likvidaci AMP nebývalého úspěchu, proto je připravena podělit se o své zkušenosti s tlumením a eradikací AMP. Právě mezinárodní spolupráce a předávání zkušeností zasažených států je v boji proti AMP naprosto nezbytná,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podařilo se ochránit chovy prasat domácích
Na základě veterinárních opatření přijatých v ČR a ve spolupráci s mnoha dalšími zainteresovanými subjekty dokázala SVS zastavit šíření AMP v populaci prasat divokých, a zejména se podařilo ochránit chovy prasat domácích. To znamenalo vynaložit obrovské úsilí především během prvních deseti měsíců – od prvního zjištěného pozitivního případu do posledního pozitivního nálezu, tedy v období od 26. června 2017 do 15. dubna 2018.

Mimořádná veterinární opatření budou zrušena
„Dnes již můžeme říci, že se nám podařilo něco, co může být dobrým příkladem i pro ostatní státy postižené AMP. Lze proto s jistotou konstatovat, že AMP je možné zastavit a vymýtit. V krátké době ukončíme poslední veterinární opatření, která jsou ještě na Zlínsku v platnosti,“ dodal Semerád.
SVS zítra ukončí zbylá mimořádná veterinární opatření v zamořené oblasti a také zruší tzv. zónu s intenzivním odlovem. Na Zlínsku se změní například pravidla lovu prasat divokých, nebo dojde ke zrušení zákazu chovu prasat domácích v zamořené oblasti.
Podle tiskové zprávy SVS ČR, 13. 3. 2019, redakce

Poslední změna: 13.03.2019 17:42

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.