Logo
Vytisknout stránku

Europarlament schválil novou zbraňovou směrnici

Evropský parlament 14. 3. většinou hlasů schválil návrh směrnice zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, proti které má výhrady hlavně Česko. Pro předloženou kompromisní podobu směrnice hlasovalo 491 z 697 přítomných europoslanců, 178 bylo proti a 28 se zdrželo. V Praze se ve středu 15. 3. konala protestní demonstrace.

Doporučeno Europarlament schválil novou zbraňovou směrnici

O pozměňovacích návrzích, předložených poslankyní Ditou Charanzovou (ANO) jménem liberálů, se ani nehlasovalo. Parlamentní zpravodajka Vicky Fordová z Británie totiž varovala, že tím by přišla vniveč veškerá dosavadní práce na vylepšení původního návrhu Evropské komise a práva dosavadních legálních držitelů zbraní by se ocitla v ohrožení.

Charanzová označila přijetí dokumentu za "promarněnou šanci", domnívá se však, že ještě bude možné využít výjimek - po vstupu směrnice v platnost totiž budou mít členské státy 15 měsíců na to, aby ji zapracovaly do vlastních zákonů a předpisů.

Hlasování předcházela bouřlivá debata, v níž zazněla i obvinění z populismu a ignorance, anebo naopak z posedlosti byrokratickou regulací, která lidem ztrpčí život. Jako odpůrci nové normy vystupovali mimo jiné napříč politickým spektrem čeští europoslanci. Zástupci nejsilnějších poslaneckých klubů, evropských lidovců a socialistů, ale dali najevo, že za návrhem stojí.

V Česku tak bude nově zakázané držet krátké poloautomatické střelné zbraně se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé poloautomatické se zásobníkem na více než deset nábojů. Nelegální se stanou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu, a lze je proto snadno ukrýt. Zakázané budou také poloautomatické zbraně předělané z automatických.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) inicioval poslanecký návrh včlenit právo držet zbraň rovnou do ústavy a přiřknou právo na obranu země všem majitelům legálně držených zbraní. Chovanec chce rovněž napadnout směrnici u Soudního dvora EU.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podle zjištění MF DNES nyní přišel s nápadem na zákon pracovně nazvaný „o branných spolcích". Zemi by tak kromě armády mohli bránit i členové nejrůznějších spolků – ať už jde o myslivce, počítačové nadšence nebo kynology.

Čtěte více: Europoslanci schválili zbraňovou směrnici. Omezí držení některých zbraní (idnes.cz)

Myslivci, ale i spolky držitelů zbraní nebo sportovní střelci ve středu 15. 3. chystají proti směrnici protest v Praze na Václavském náměstí.

„Očekáváme tisíce účastníků v reflexních vestách, s transparenty či lesnicemi. Pokojný pochod se z Václavského náměstí vydá k sídlu zastoupení Evropské komise v Jungmannově ulici," konstatoval jeden z pořadatelů Bohumil Straka (TOP 09) z Českomoravské myslivecké jednoty.

Už předtím odpůrci regulace zbraní sepsali protestní petici, která má nyní zhruba 50 tisíc podpisů.

15. 3. se v Praze na Václavské náměstí koná protestní demonstrace držitelů zbraní, více informací se dočtete zde.

Podle idnes.cz a e15.cz, red.

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.