Logo
Vytisknout stránku

DJV: Zlepšit stav lesů nemůžeme jen s pomocí kulovnice

K přehodnocení lesnické politiky vyzval Německý myslivecký svaz (DJV) při setkání s německým ministrem zemědělství Klöcknerem. Jelen a srnec by se podle slov zástupce DJV neměli stát obětními beránky kvůli zlosti nebo snižování počtu zaměstnanců v lesnictví. Pro aktivní přeměnu lesů a zalesňování jsou podle DJV rozhodující intenzivní péče a ochranná opatření.

Doporučeno Fotografie Steve Mantell, Pixabay Fotografie Steve Mantell, Pixabay

Během diskuze o situaci v lesích požádal DJV o přehodnocení lesnické politiky. Státní lesy vlastní přibližně polovinu všech lesů a nesou hlavní zodpovědnost. „Strategie pěstování lesů za poslední tři dekády nepoložila základ pro klimaticky odolné porosty,“ prohlásil viceprezident DJV Dr. Ing. Dirk-Henner Wellershoff. „Nestačí stále zvyšovat požadavky na lov srnčí a jelení zvěře. Vidina obnovy lesa pomocí pušky je krátkozraká,“ dodal Dr. Wellershoff.
Pro přeměnu lesů a efektivní zalesňování jsou podle DJV rozhodující soustavná intenzivní péče a ochranná opatření. Úřady však za posledních 25 let snížily počet lesníků o polovinu a výrazně omezily výdaje v lesnictví. Zvěř se nyní podle DJV stala obětním beránkem kvůli snaze dosáhnout úspor a snížení počtu pracovních míst.
Lov je jen jedním z mnoha nástrojů na cestě k odolným lesům. Přibližně 384 500 německých myslivců bere svou odpovědnost vážně a splňuje plán lovu: v minulém roce střelili téměř 1,2 milionu srnčí zvěře a 77 000 kusů zvěře vysoké. Přeměna lesa a zalesňování mohou být úspěšné pouze tehdy, pokud lovci a lesníci spolupracují,“ uzavírá DJV a vyzývá k přehodnocení personální politiky, zvýšenému náboru lesníků a navýšení vládních dotací pro následující restrukturalizační procesy.
Podle jagdverband.de, 29. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 04.09.2019 10:58

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.