Přihlásit

Dánsko: Lov jelenovitých lukem je realitou

Na konci srpna podepsal dánský ministr životního prostředí zákon, který zahajuje čtyřleté zkušební období lovu lukem. Od začátku září 2018 se lukem loví sika, jelen evropský a daněk.

Doporučeno Ilustrační fotografie Alexandr Vrága Ilustrační fotografie Alexandr Vrága

„Ačkoli to znamenalo hodně práce jak pro dánskou mysliveckou asociaci (stálý člen FACE), tak pro dánský spolek pro lukostřelbu (FADB), stálo to všechno za to,“ uzavírá šťastný předseda FADB.

Dobrá týmová práce
Na konci září roku 2017 byl návrh projednán v Radě pro ochranu volně žijících živočichů. Ta doporučila ministrovi, aby zahájil zkušební období pro lov lukem velkých druhů jelenovitých. Návrh byl k velké spokojenosti představenstva FADB, členů myslivecké asociace i evropského společenství pro lov lukem schválen.
Potřebná kvalifikace
Lovec, který chce v Dánsku používat luk a šípy, musí absolvovat dánský myslivecký kurz a dvoudenní výcvik lukostřelců, po němž následuje teoretický i zkušební test.

Požadavky na luk a šípy
Požadavky na luk a šípy, které mohou být použity pro testování lovu velkých druhů zvěře, jsou:
1. V případě lovu siky, daňka a jelena musí být energie nárazu nejméně 80 joulů a hmotnost šipky nejméně 33 gramů.
2. Požadavky na hlavu šípu: při lovu tří druhů jelenovitých musí být šipka opatřena pevnými lopatkami a nejméně třemi řeznými břity s průměrem řezu nejméně 25 mm.

Podle cic-wildlife.org

Ilustrační fotografie Alexandr Vrága

Poslední změna: 28.09.2018 10:45

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.