Přihlásit

Další případ brucelózy u zajíců na Zlínsku

Veterináři letos potvrdili nákazu brucelózou u dvou zajíců ve Zlínském kraji. V lednu se jednalo o nakaženého zajíce v katastru Zahnašovic a koncem února v Břestu. Onemocnění je přenosné na člověka, zvlášť při špatné manipulací se zvěří. Forma brucelózy, kterou přenášejí zajíci, je však pro člověka méně nebezpečná než typ této nemoci typický pro skot. Loni byl jeden nakažený zajíc na Královéhradecku, předloni jeden na Zlínsku.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

V oblasti bylo vymezeno ochranné pásmo
V okolí obou postižených obcí vymezili veterináři ochranné pásmo. Do ochranných pásem spadají katastry Zahnašovic, Martinic, Holešova a Břestu se sousedním Hulínem. Na základě vydaných mimořádných veterinárních opatření se žádný zastřelený zajíc z těchto oblastí nesmí dostat do prodejní sítě. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.
Při manipulaci s uhynulým zvířetem je nezbytné používat ochranné rukavice a oděv. Nemoc se totiž může na člověka přenést přes drobná zranění i přes kůži. „Je vyhlášena tříměsíční pozorovací doba. Pokud se nevyskytne další případ, opatření se zruší,“ řekl Mahdalík.
Tamní veřejnost by pak měla při nálezu uhynulých nebo sražených zajíců ohlásit jejich nález myslivcům nebo na obecní úřad.

Nákaza hrozí lidem, zajícům, divočákům i srnčí zvěři
„Onemocnění je přenosné mezi zajíci, ze zajíců na prasata, a naopak a existuje možnost nakažení člověka a srnčí zvěře. Zdrojem infekce pro prasata je především infikovaná píce,“ píše Státní veterinární správa (SVS) ve svých dokumentech. „Nemocní zajíci vylučují původce sekrety, exkrety, plodovými obaly, a ty mohou být zdrojem nákazy pro prasata,“ doplnil Petr Majer za SVS.
Brucelóza je bakteriální onemocnění projevující se u zvířat zejména potraty, záněty varlat a nadvarlat a dalších částí pohlavních orgánů. Onemocnění u člověka vypadá podobně jako angína se střídavými vysokými teplotami. Nakazit se mohou i jiná zvířata, jako jsou psi nebo skot.
Podle ČTK, 15. a 17. 3. 2019

Poslední změna: 18.03.2019 10:30

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.