Přihlásit

ČMMJ podporuje zakotvení ústavního práva na zbraň

Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ), reprezentující většinu myslivců v České republice a podstatnou část legálních držitelů zbraní, uvítala a podporuje návrh ústavního zákona, jímž se mění ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb. Ministerstvo vnitra ho představilo 15. prosince 2016.

Doporučeno ČMMJ podporuje zakotvení ústavního práva na zbraň

„Občané České republiky mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky," uvádí návrh změny ústavního zákona. „Podmínky a podrobnosti stanoví zákon."

V prohlášení zveřejněném na webu ČMMJ (www.cmmj.cz) k tomu organizace ústy svého předsedy Jiřího Janoty dodává:

„Vhledem k tomu, že zakotvení nového ústavního práva je jednoduše srozumitelné, a spočívá v jediném souvětí, vyniká jeho vysoce demokratický symbolický význam ve vztahu občan – stát, přičemž si uvědomujeme, že nezakládá žádné nežádoucí rozvolnění odborných a zdravotních podmínek současného „běžného" zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, který je všeobecně odborníky považován za přísný, výborně vyvážený, dobře funkční, a jeden z nejlepších na světě vůbec.
V kontrastu se zhoršující se vnitřní i vnější bezpečnostní situací v Evropě, Česká republika disponuje pouze malými dlouhodobě podfinancovanými ozbrojenými silami – cca 20 tisíc vojáků, a policií – cca 40 tisíc policistů, přičemž síly, které jsou operativně k dispozici na zajištění bezpečnosti v terénu, nedosahují ani polovinu uvedeného. Vhledem k tomu, že počet myslivců je větší než počet vojáků a policistů dohromady, zakotvení ústavního práva na zbraň nepochybně přispěje k dosažení záměru ústavního zákona v oblasti vnitřní i vnější bezpečnosti a řešení krizových situací souvisejících s terorismem.
V neposlední řadě ČMMJ se znepokojením vnímá populisticky motivované tlaky ze strany EU na „řešení terorismu" formou novely Směrnice 91/447/EHS, o kontrole, nabývání a držení zbraní, která by měla nepřijatelným způsobem zpřísnit legální držení zbraní, zatímco nelegálního obchodu a použití zbraní pro terorismus se prakticky nedotkne.
ČMMJ se již dříve opakovaně vyslovila zásadně proti současným netransparentním návrhům novely Směrnice 91/447/EHS, a plně podporuje Vládu ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Poslaneckou sněmovnu i Senát Parlamentu ČR a Bezpečnostní radu státu, v jejich rovněž odmítavém postoji proti této směrnici. Rovněž vyjadřujeme naše obavy i do budoucna, kdy Evropská komise bude po dvou letech účinnosti Směrnice provedené změny posuzovat, a případně se bude Směrnice opět novelizovat, takže může dojít k dalšímu omezení legálních držitelů zbraní formou postupných restrikcí v několika krocích.
V této souvislosti vnímáme návrh českého ústavního zákona jako vhodnou právní bariéru hájící vlastní bezpečnostní zájmy České republiky a zabraňující kontraproduktivnímu „odzbrojení" a přeregulaci legálních držitelů zbraní ze strany novely směrnice EU o zbraních."

Podle www.cmmj.cz, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.