Logo
Vytisknout stránku

Český Brod: Proti střílení holubů ve městě protestovali obyvatelé i ochránci zvířat

Město Český Brod nařídilo odstřel přemnožených holubů. Úkolu se ujali myslivci. Místní obyvatelé protestují. Ochránci zvířat žádají humánnější způsob usmrcení. Aktivisté na město podali trestní oznámení. Odchyt holubů do klecí se v Českém Brodu v minulých letech neosvědčil. Město se ptáků zkouší zbavit i pomocí zvukových plašičů.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Odstřel holubů probíhal o víkendech v odpoledních hodinách, kdy se ve městě pohybuje méně lidí. Obyvatelé byli se zákrokem dopředu obeznámeni.
Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat, pro televizi Prima řekla: „My samozřejmě souhlasíme s regulací populace přemnožených holubů ve městech. Nicméně je potřeba zvolit způsob, postup, který bude humánní, jako třeba odchyt do specializovaných klecí a následné usmrcení za použití oxidu uhličitého.“ Radnici se ale takový způsob zdá příliš drahý.


Padlo trestní oznámení
Jednoho odstřelu se účastnila i pětice aktivistek, která sbírala podpisy pro petici podporující jejich stanovisko.
„Některé z aktivistek se pobíháním v místě odlovu, hlasitým křikem a sbíráním holubů v blízkosti střelců snažily odvádět jejich pozornost a způsobit jejich pochybení,“ uvedl ve zprávě vypracované k prvnímu letošnímu odstřelu Josef Novák z odboru životního prostředí a zemědělství.

„Nelíbí se nám, že lov se koná v místech, kde je lidmi hodně vidět, a dělá hluk. Existují i jiné možnosti, jako je odchyt ptáků do klecí akreditovanou firmou. V jiných městech to lze i beze střelby,“ uvedla včera jedna z protestujících z Ligy na ochranu zvířat ČR.
Aktivistky na město podaly trestní oznámení, které prošetřuje policie. Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství českobrodské radnice, Rostislava Vodičky, je lov povolen a prováděn v souladu s platnou legislativou.


Odchyt do klecí se neosvědčil
Podle místostarosty Tomáše Klineckého se odchyt do klecí v Českém Brodu neosvědčil. Proto vedení města už několikátý rok po sobě přistoupilo k metodě odstřelu.
„Každoročně evidujeme v zimních měsících zvýšený výskyt divoce žijících holubů, a to v řádech tisíců. Působí nám to velké problémy například se znečištěním budov a chodníků. Jsou mezi nimi i školy v centru a jejich okolí. Občané a spolky se na nás každoročně obracejí, abychom s přemnoženými holuby něco dělali,“ prozradil MF DNES místostarosta.
„Letos v prosinci se v Českém Brodu objevilo několik případů uhynulých holubů, které podle výsledků šetření státní veterinární správy a policie někdo otrávil. Nepostihlo to jen holuby, ale i jiná zvířata. Proto jsme i letos přistoupili k odstřelu,“ konstatoval Klinecký.


Plaší je i zvuky
Českobrodská radnice se snaží využít i humánnější metody, jak se nechtěných holubů zbavit. „Na školní budovu na Husově náměstí jsme v minulých dnech nechali instalovat zařízení pro plašení ptáků. To třeba ve vinicích obsáhne plochu zhruba jednoho hektaru. Nyní zkoušíme jeho účinnost i v ulicích města,“ uvedl pro MF DNES Rostislav Vodička. Jedná se o generátor zvuků, které imitují dravce. Zařízení je spouštěno pomocí denního světla, v noci by jím tudíž neměl být nikdo rušen.
Český Brod má vypsány ještě dva termíny odstřelu holubů. Uskutečnit by se měly i přes protesty ochránců zvířat ve dnech 17. února a 3. března.
Podle praha.iDNES.cz 5. 2. 2019, televize Prima 1. 2. 2019, redakce

Poslední změna: 07.02.2019 8:05

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.