Logo
Vytisknout stránku

Česko včas nestihne zavést kritizovanou směrnici EU o zbraních

Česká republika nestihne včas zavést kritizovanou směrnici Evropské unie zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi. K návrhu nařízení vlády o zbraních mělo několik úřadů připomínky. Ministerstvo vnitra je nyní musí vyřídit.

Doporučeno Česko včas nestihne zavést kritizovanou směrnici EU o zbraních Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Evropské země mají čas na zavedení směrnice do 14. září. Termín je nereálné stihnout podle úřadu vlády i předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Ten dnes podepsal petici proti odzbrojení, která evropskou směrnici kritizuje a která požaduje zakotvení práva na držení zbraní v ústavě. Chtěl tím podle svých slov ukázat, že se Sněmovna snaží najít řešení problému se směrnicí.
Evropský parlament schválil směrnici loni na jaře. Jejím cílem je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu. Norma vyvolala v Česku nevoli. Změny by se dotkly téměř všech 300 000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.
Ve Sněmovně je připraven zákon, který by měl základní body směrnice zavést. Jeho projednání ale bylo odsouváno. Vondráček dnes na tiskové konferenci řekl, že za nejlepší řešení považuje jeho stažení. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se totiž rozhodl problém vyřešit nařízením vlády, jehož přijetí je rychlejší.
Připomínkové řízení k nařízení vlády skončilo na konci srpna. Připomínky k němu uplatnilo několik institucí, ministerstvo zemědělství například požaduje vyčíslit finanční dopady nařízení. Vondráček předpokládá, že nařízení vlády by mělo být přijato v řádu týdnů. Termín stanovený na 14. září ale podle něj dodržen nebude. Česku tak budou hrozit sankce.
Dalším krokem by podle předsedy Sněmovny měla být úprava zákonů, která změní koncepci držení zbraní v ČR. „Bylo by možné řádně proškolené a prověřené majitele zbraní využít pro bezpečnostní a branné účely v České republice,“ řekl Vondráček. Dělo by se tak podle něj pod dozorem policie či armády. Odmítl, že by šlo „o bojůvky či domobrany“. K těmto zákonným změnám by mělo dojít příští rok, předpokládá.
Vondráček dnes podepsal petici sdružení Liga Libe, která bojuje proti odzbrojení. Její ředitel Pavel Černý ČTK řekl, že petici dosud podepsalo asi 80 000 lidí, podpořil ji i prezident Miloš Zeman či Babiš. Pod předchozí petici zabývající se podobným tématem připojilo podpis 110 000 lidí.
Signatáři petice žádají Parlament, vládu i prezidenta, aby „znovu projednali a podpořili a schválili novelu ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvující do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu“. Doufají v to, že taková změna by byla ústavní zárukou zachování současných „zákonných rámců“. Zároveň petice vyzývá zástupce ČR, aby směrnici odmítli.

Podle ČTK, redakce
Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Poslední změna: 07.09.2018 10:40

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.