Logo
Vytisknout stránku

Březňačka urazila rekordních 2 250 km z Německa do Ruska

Kachna divoká podnikla rekordní let na vzdálenost 2 250 km z německého Hesenska do Ruska. O události informovali vědci z univerzity v Gießenu (Hesensko), kteří kachnu sledovali pomocí GPS vysílačky. Cílem výzkumu je zjistit, kde ptáci zimují a jaký je podíl kachen, které v zemi nehnízdí, ale pouze přezimují. Celý výzkum je financován z poplatků myslivců.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Kachna byla v listopadu loňského roku vybavena GPS vysílačkou a zimu strávila v přírodní rezervaci v Hesensku. Na začátku dubna se přerušilo pravidelné poskytování dat. Vědci měli podezření na technickou závadu. „O to větším překvapením byl rozsáhlý datový paket, který jsme obdrželi před několika dny,“ uvedl v tiskové zprávě Johannes Lang, vedoucí pracovní skupiny. Kachna po zimě přeletěla na své hnízdiště v severním Rusku a urazila při tom vzdálenost 2 250 km. Celou trasu zvládla za dva dny a přibližně tři hodiny. Během přeletu nad Baltským mořem dosáhl pták rychlosti až 125 km za hodinu.

Projekt je financován z mysliveckých poplatků
Cílem projektu je zjistit, kam kachny divoké odlétají na zimu. V posledních letech totiž v Hesensku zimují jen zřídka. Výzkum má také odhalit podíl kachen, které v Hesensku nehnízdí, ale pouze přečkají zimu. „Monitoring má zajistit podklady pro stanovení udržitelné míry lovu kachen divokých v Hesensku a v případě potřeby přijmout ochranná opatření,“ doplnil Lang. Projekt byl financován z mysliveckých poplatků.
Podle jagderleben.de, 16. 5. 2020, redakce

Poslední změna: 20.05.2020 7:47

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.