Přihlásit

Běhy jelenů mohou prospět populaci lososů

Rybáři ve Skotsku umísťují běhy ze zabitých jelenů do řeky Dee. Mají být zdrojem živin pro hmyz, který se stane potravou mladým lososům.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Z moří se vrací málo lososů
V minulosti dospělý losos uhynul a živiny z jeho těla pomohly zvýšit početnost hmyzu, což poskytlo potravu mladým rybám. Počet dospělých lososů, kteří se vracejí k řece od moře, však klesá. Ubývá proto i potravy ve vodě.
Odhaduje se, že ze sta lososů migrujících do moře se vrátí pět, zatímco před 40-50 lety se jich vracelo přibližně 40.

Rybáři budou sledovat výsledky pokusu
Rada pro rybolov na řece Dee se spojila s Institutem Jamese Huttona, aby otestovaly dopad iniciativy.
Ross Macdonald, zaměstnanec rybářství, prohlásil: „V dobách, kdy byly v řece tisíce a tisíce lososů, byla spousta uhynulých těl, která dodávala živiny do vodního prostředí. Časem se počet dospělých lososů, kteří se vracejí do skotských řek, značně snížil, což znamená, že množství těl klesá.
Jelení běhy jsme rozmístili v řece, v různém množství, a plánujeme sledovat, co se bude dít.“
Organizace bude monitorovat rozdíly v počtu mladých lososů prostřednictvím elektro-rybolovu, což je povolená metoda, kdy se slabý proud použije k omráčení ryb, aby je bylo možné spočítat.

Výsledky by se měly dostavit brzy
„Pokud bude mít pokus kladný dopad na populaci lososů, dozvíme se to rychle,“ řekla Lorraine Hawkins, ředitelka rybářského představenstva.
„Podobná schémata jsou běžná v některých částech Severní Ameriky,“ dodala. „Před několika lety byl podobný projekt spuštěn na řece Conon v Ross-Shire, ale zkoušeli rybí granule.“
„My používáme jelení běhy z místních podniků, takže je to udržitelnější způsob, jak dosáhnou dobrých výsledků,“ uzavřela ředitelka.
Podle pressandjournal.co.uk, 16. 4. 2019

Poslední změna: 23.04.2019 10:05

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.