Přihlásit

Bavorsko povolilo odstranění vyder v oblastech, kde způsobují největší škody

Škody způsobené vydrou v bavorském rybníkářském průmyslu rostou. Bavorsko proto odstartovalo pilotní projekt v nejvíce postižených oblastech, během kterého vyzkouší, zda situaci zlepší odstranění omezeného počtu samců vydry říční. Povolení je platné do konce roku 2020. Pokud se přístup osvědčí, bude odstranění omezeného počtu vyder zavedeno jako součást managementového plánu.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Navzdory preventivním opatřením vzrostly nahlášené škody způsobené vydrou v Bavorsku z 280 000 eur v roce 2016 na 1,04 milionu eur v roce 2018. Managementový plán, který platí od roku 2013, musel být proto rozšířen o čtvrtý pilíř.
„Čtvrtý pilíř zajišťuje odstranění jednotlivých zvířat jako poslední možnost v postižených oblastech, pokud ostatní opatření nebudou fungovat,“ uvedla vláda Horní Falce v tiskové zprávě. Opatření bude nejdříve vyzkoušeno během pilotního projektu a na základě získaných zkušeností bude odstranění zvířat umožněno jako poslední možný managementový krok.

Výjimka je platná do 31. prosince 2020
Pilotní projekt se má nyní uskutečnit ve třech zvláště postižených oblastech Horní Falce. Vzhledem k tomu, že vydra je z hlediska zákona o myslivosti celoročně hájená, ale podléhá také zákonu o ochraně přírody jako přísně chráněný druh, proběhlo v roce 2019 zasedání vlády, sdružení na ochranu přírody a zástupců rybářských a mysliveckých spolků.
Podle výjimky ze zákona o ochraně přírody, která byla udělena do 31. prosince 2020, a poté, co příslušný úřad pozastavil dobu hájení, mohou oprávněné osoby v projektových oblastech odstranit maximálně dva samce vydry.

Rybníky mají velký význam pro biologickou rozmanitost
Zejména pro severní oblast Horní Falce má správa rybníků velký význam jako zdroj příjmů, ale také jako kulturní krajina pro zachování biologické rozmanitosti. Stále více majitelů rybníků by však bylo nuceno zastavit chov ryb, pokud by se situace s vydrou neřešila.
Podle jagderleben.de, 20.3.2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.