Logo
Vytisknout stránku

Aujeszkyho chorobou se loni nakazilo 7 psů

Veterináři loni zaznamenali sedm případů smrtelné nákazy psů pseudovzteklinou neboli Aujeszkyho chorobou. Všechny případy se vyskytly od listopadu. Nejnovější je z Lelekovic v Jihomoravském kraji. V roce 2018 byly zjištěny dva případy, u kočky a loveckého psa. Všechna zvířata přišla do kontaktu s divokými prasaty, která jsou přenašeči choroby, nebo konzumovala jejich tepelně neupravené maso.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„V listopadu to byl pes na Rakovnicku a v průběhu prosince postupně jeden pes na Blanensku v Jihomoravském kraji, následně se během jedné naháňky ve Zlínském kraji nakazili čtyři psi najednou a poté další pes z Lelekovic v Jihomoravském kraji,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Choroba u psů není léčitelná.

Očkování psů není možné
Podle Majera se často diskutuje o preventivní vakcinaci u loveckých psů. „V současné době však na trhu Evropské unie není dostupná vakcína pro vakcinaci psů. Použití inaktivované vakcíny určené pro prasata může u psů způsobovat závažnou postvakcinační reakci vedoucí až k úhynu, a proto ho nelze doporučit,“ dodal.

Podle šetření z roku 2017 byla pětina divočáků v ČR pozitivní na protilátky na tuto nemoc. Přítomnost protilátek znamená, že se zvíře s chorobou setkalo. Dlouhodobě podíl pozitivně testovaných prasat klesá, uvedli tehdy veterináři. Při vyšetřování vzorků v letech 2011 až 2013 šlo o 33 procent, v roce 2004 o 47,6 procenta.

Divočáci nákazu přežívají, ale jsou přenašeči
Choroba byla poprvé popsána u skotu, nakazit se mohou i ovce, kozy, kočky a králíci a volně žijící živočichové. Nejčastěji se šíří přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Jediný druh, který ji přežívá, jsou divoká prasata. Na člověka přenosná není.
V ČR se nákaza v chovech nevyskytuje, naposledy ji našli veterináři v malochovu v Nové vsi na Benešovsku v roce 2004. Z uloveného divočáka ji tehdy chytila domácí prasata, tři kusy byly následně utracené.
Podle ČTK 14. 1. 2020, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.