Přihlásit

Aujeszkyho chorobou se loni nakazilo 7 psů

Veterináři loni zaznamenali sedm případů smrtelné nákazy psů pseudovzteklinou neboli Aujeszkyho chorobou. Všechny případy se vyskytly od listopadu. Nejnovější je z Lelekovic v Jihomoravském kraji. V roce 2018 byly zjištěny dva případy, u kočky a loveckého psa. Všechna zvířata přišla do kontaktu s divokými prasaty, která jsou přenašeči choroby, nebo konzumovala jejich tepelně neupravené maso.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„V listopadu to byl pes na Rakovnicku a v průběhu prosince postupně jeden pes na Blanensku v Jihomoravském kraji, následně se během jedné naháňky ve Zlínském kraji nakazili čtyři psi najednou a poté další pes z Lelekovic v Jihomoravském kraji,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Choroba u psů není léčitelná.

Očkování psů není možné
Podle Majera se často diskutuje o preventivní vakcinaci u loveckých psů. „V současné době však na trhu Evropské unie není dostupná vakcína pro vakcinaci psů. Použití inaktivované vakcíny určené pro prasata může u psů způsobovat závažnou postvakcinační reakci vedoucí až k úhynu, a proto ho nelze doporučit,“ dodal.

Podle šetření z roku 2017 byla pětina divočáků v ČR pozitivní na protilátky na tuto nemoc. Přítomnost protilátek znamená, že se zvíře s chorobou setkalo. Dlouhodobě podíl pozitivně testovaných prasat klesá, uvedli tehdy veterináři. Při vyšetřování vzorků v letech 2011 až 2013 šlo o 33 procent, v roce 2004 o 47,6 procenta.

Divočáci nákazu přežívají, ale jsou přenašeči
Choroba byla poprvé popsána u skotu, nakazit se mohou i ovce, kozy, kočky a králíci a volně žijící živočichové. Nejčastěji se šíří přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Jediný druh, který ji přežívá, jsou divoká prasata. Na člověka přenosná není.
V ČR se nákaza v chovech nevyskytuje, naposledy ji našli veterináři v malochovu v Nové vsi na Benešovsku v roce 2004. Z uloveného divočáka ji tehdy chytila domácí prasata, tři kusy byly následně utracené.
Podle ČTK 14. 1. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.