Logo
Vytisknout stránku

AMP nepředvídatelně postupuje Evropou, FACE sestavila doporučení pro boj s nákazou

Myslivecká komunita se stále obává nových případů nákazy africkým morem prasat (AMP) v západním Polsku, poblíž německých hranic, a také v jižním Bulharsku, jen kousek od hranic Řecka. FACE (Federace mysliveckých svazů Evropské unie) nabádá k dodržování přísných zásad biologické bezpečnosti a vytvořila soubor doporučení pro myslivce, která mají pomoci v boji proti nákaze.

Doporučeno Zdroj fotografie FACE Zdroj fotografie FACE

Nové případy v západním Polsku
AMP byl potvrzen u 18 divočáků v Lubušském vojvodství. Během vyhledávání kadáverů v postižené oblasti byly nalezeny pozitivní vzorky na devíti místech. AMP byl potvrzen také ve vojvodstvích Wschowski a Nowosolski, kde bylo dohledáno 20 divočáků. Další intenzivní pátrání probíhá za účasti armády. Plánuje se výstavba vnějšího plotu.
Rychlé šíření choroby Evropou lze vysvětlit pouze lidskou činností. Její nepředvídatelný postup je upomínkou pro všechny, kdo se pohybují v terénu, aby dodržovali přísná pravidla biologické bezpečnosti a snížili tak riziko přenosu.

Nové případy poblíž Řecka
Nemoc zasáhla také jižní Bulharsko a dva nové případy se vyskytly i poblíž řeckých hranic. Řecká myslivecká asociace a místní myslivecké spolky spolupracují se státní veterinární i lesní správou s cílem zavést preventivní opatření.

Konference Evropského parlamentu
Europoslanec Marco Dreosto uspořádal v Evropském parlamentu konferenci, na které s klíčovými zúčastněnými stranami projednal rostoucí hrozbu AMP. Na setkání vystoupil i generální tajemník FACE David Scallan:
„Myslivecká komunita je velmi znepokojena pokračujícím šířením AMP v Evropě. Všichni myslivci musí zůstat ostražití a hlásit jakékoli podezřelé případy a dodržovat vysoké standardy biologické bezpečnosti. Myslivci jsou klíčem k boji proti šíření této choroby - první obranná linie.“

Pokud jde o boj s AMP, dodal:
„Největší úspěchy jsme zaznamenali tam, kde funguje spolupráce a komunikace mezi myslivci, zemědělci a úřady. Spolupráce v terénu pomáhá členským státům řešit problém AMP, jakmile dorazí. Potřebujeme však dále pokračovat ve zvyšování povědomí, osvěty není nikdy dost. Členské státy musí zavést také preventivní opatření, aby byly připraveny na objevení ohniska.“
Myslivci jsou v Evropě důležitými hospodáři s černou zvěří a mají zásadní úlohu v boji proti šíření AMP. FACE ve spolupráci se svými členy vytvořila soubor doporučení pro myslivce při přípravě a řešení AMP v terénu.

Pokyny jsou k dispozici na webových stránkách FACE.

Podle tiskové zprávy FACE, 21. 11. 2019

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.