Přihlásit

Agrární komora navrhuje, aby vlk přestal být chráněný, a doporučuje celoroční lov mladé spárkaté zvěře

Myslivecká komise Agrární komory ČR doporučuje, aby v novele zákona o myslivosti byl vlk přeřazen z kategorie přísně chráněných živočichů do kategorie nižší. Cílem je, aby ho bylo možné lovit. Škody, které vlci v ČR působí chovatelům dobytka, podle dostupných údajů rostou. Komise dále navrhuje, aby myslivci mohli mladou zvěř do dvou let lovit celoročně. Na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka to ČTK řekl předseda Myslivecké komice Agrární komory ČR Jiří Neudörfl.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

V Česku nyní žije 60 až 80 vlků. Odškodnění chovatelům napadených stád se pohybují ve statisících. „Škody neustále narůstají. Chovatelům trochu vadí i to, že řešení výplat trvá dlouho a dostávají poměrně nízké částky,“ řekl Neudörfl. Myslivecká komise proto navrhla akční plán Vlk, který předá ministerstvu zemědělství.
Komise projednala i vyhlášku o dobách lovu a jejich rozšíření. Cílem je snížit stav spárkaté zvěře. „Souvisí to se současnou situací v lesích, škodami při zalesňování a na zemědělské půdě. Snažíme se prosadit, aby myslivci měli možnost mladou zvěř do dvou let lovit celoročně, aby se stavy dařilo snižovat. Stavy se v současné době ne všude dají lovem snižovat jednoduše,“ řekl předseda komise.
Celoročně se mohou střílet divočáci, ale škody na lesích působí i zvěř srnčí, vysoká a mufloni. Lesy ČR vyčíslily škody zvěří na lesních porostech za myslivecký rok 2017/2018 na 19 milionů korun.
Podle ČTK, 26. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 27.08.2019 9:40

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.