Přihlásit

Srnčí kari s fíky a pomerančem

600 g srnčího hřbetu bez kosti, 2 pomeranče, 4 čerstvé fíky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, hrstka zlatých rozinek, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce oleje, lžíce kari koření, mletý bílý pepř, sůl

Cibuli, česnek a zázvor pokrájené nadrobno zpěníme na oleji. Přidáme zvěřinu nakrájenou na kostky, opepříme, osolíme a opečeme ze všech stran. Poté posypeme kari kořením, přidáme rozinky, šťávu z jednoho pomeranče, mírně podlijeme vodou a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. K měkké zvěřině přidáme na čtvrtiny pokrájené fíky, dílky pomeranče a smetanu. Promícháme a jen krátce prohřejeme.
Podáváme s dušenou rýží, jednotlivé porce zdobíme tenkými proužky pomerančové kůry a čerstvými lístky koriandru nebo plocholisté petrželky.

Rady a tipy
* Na toto exotické kari se dá použít i jemná zvěřina daňčí nebo z jelena siky, a to buď ze hřbetu nebo z kýty. Vždy musí být důkladně odblaněná a zbavená veškerého tuku.
* Pokud neseženeme čerstvé fíky, použijeme předem ve vodě namočené sušené fíky. Pro obměnu můžeme místo klasického pomeranče použít pomeranč krvavý, místo rozinek čerstvé nebo sušené brusinky.
* Aby vynikla velmi výrazná chuť kari, podáváme jej nejlépe s dušenou bílou, případně divokou rýží.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 20. únor 2019

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.