Logo
Vytisknout tuto stránku

Pomalu pečená srnčí kýta

1 kg srnčí kýty bez kosti, 100 g slaniny vcelku, 2 mrkve, 1 petržel nebo pastinák, 3 stvoly řapíkatého celeru nebo půlka malé bulvy celeru, 4 šalotky, 3 lžíce másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 vrchovaté lžíce džemu z lesního ovoce, 300 ml červeného vína, zvěřinový vývar nebo voda, celé koření (bobkový list, nové koření, černý pepř, jalovec), mleté zvěřinové koření, sůl

Fotografie Dalibor Pačes Fotografie Dalibor Pačes

Důkladně odblaněnou srnčí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, zlehka ze všech stran posypeme mletým zvěřinovým koření a osolíme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kusy, šalotky rozpůlíme. V pekáči rozpustíme 2 lžíce másla a olej, vsypeme celé koření a necháme jen krátce rozvonět. Pak přidáme veškerou zeleninu, orestujeme, přidáme džem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Zkaramelizovanou zeleninu odsuneme v pekáči stranou, vložíme kýtu a zprudka ji ze všech stran osmahneme. Podlijeme vínem a vývarem nebo vodou, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 130 ºC zvolna pečeme 3 až 4 hodiny doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou tak, aby byl dostatek omáčky. Měkkou kýtu vyjmeme a uchováme v teple. Děrovanou naběračkou opatrně vyjmeme i zeleninu. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme na potřebnou hustotu vývar nebo vodu, přivedeme k varu, krátce povaříme a nakonec již bez vaření necháme rozpustit lžíci másla. Dochutíme solí.
Plátky pečené kýty obložíme pečenou zeleninou, přelijeme omáčkou a podáváme s krupicovými knedlíky.

Krupicové knedlíky

250 g krupice, 250 ml plnotučného mléka, 3 housky, 2 vejce, 2 lžíce nasekané plocholisté petržele, sůl

Krupici spaříme horkým mlékem a necháme půl hodiny stát. Housky nakrájíme na menší kostičky. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. K vychladlé spařené krupici vmícháme nejdříve žloutky, pak kostičky housky a nasekanou petržel, osolíme a nakonec jen zlehka zapracujeme sníh z bílků. Ze vzniklého těsta tvoříme rukama namočenýma ve studené vodě kulaté knedlíky o průměru 5 cm. Najednou je vložíme do osolené vroucí vody a při mírném varu vaříme 12 až 15 minut. Během varu knedlíky ve vodě alespoň dvakrát opatrně obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou a před podáváním necháme krátce vypářit.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.