Přihlásit

Mufloní plec na divokém koření s velikonoční nádivkou

plec s kostí z mladého kusu mufloní zvěře, 200 g slaniny, 2 velké cibule, 5 bobkových listů, hrstka jalovčinek a nového koření, lžíce celého černého pepře, sůl
na nádivku: 8 tvrdších žemlí, 100 g uzené krkovice, 200 ml plnotučného mléka, 5 vajec, 3 hrsti mladých kopřiv, mletý pepř, muškátový oříšek, sůl; lžíce sádla na vymazání pekáčku

 

Slaninu nakrájíme na klínky, oloupanou cibuli na silnější kolečka. Důkladně odblaněný a veškeré běli zbavený přední běh z muflona rozdělíme v kloubech, prošpikujeme klínky slaniny a ze všech stran osolíme. Do pekáče vsypeme zbylé klínky slaniny, kolečka cibule a celé koření. Na tento základ položíme zvěřinu, podlijeme studenou vodou, zakryjeme a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme asi 1,5 až 2 hodiny doměkka; zvěřina se musí oddělovat od kostí. Během pečení podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem.
Žemle nakrájíme na kostky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem prošlehaným se žloutky, špetkou pepře, jemně nastrouhaného muškátového oříšku a soli. Přidáme na menší kostky nakrájené uzené, nahrubo pokrájené, studenou vodou dobře omyté a odkapané kopřivy a promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme pevný sníh z bílků. Pekáček vymažeme sádlem, vlijeme nádivku, povrch urovnáme a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme dozlatova asi 25 až 30 minut.
Pečenou mufloní plec podáváme s porcí nádivky a vařenými bramborami.

Rady a tipy
* Na tuto úpravu se hodí jen zvěřina z mladé mufloní zvěře. Zvěřinu ze starších kusů použijeme raději na guláš nebo do klobás.
* Uzeniny do velikonoční nádivky není třeba mnoho, je tam jen kvůli vůni. Ke kopřivám můžete přidat i další čerstvé natě a bylinky – petrželku, pažitku, saturejku, tymián a jiné.
* Nádivku můžete připravit z dvojnásobného množství surovin. Následující dny, kdy už bude zvěřina snědená, se může jíst samotná třeba se zeleninovým salátem.
* Ideální servírování tohoto skvělého velikonočního pokrmu je takové, že naporcovanou zvěřinu a nakrájenou nádivku v pekáčích a vařené brambory v míse položíme na slavnostně prostřený stůl. Každý ze strávníků si pak nabírá dle svých preferencí a chutí: někdo jen zvěřinu s bramborami, jiný nádivku a brambory bez masa, většina však od každého alespoň pár soust.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 08.04.2020 10:26

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.