Přihlásit

Mleté zvěřinové bifteky s rajskou omáčkou

na bifteky: 500 g zvěřiny bez kosti (plec, krk, ořez; může být i z více druhů zvěře), 100 g slaniny, 2 vejce, 1 malá šalotka, 1 stroužek česneku, hrstka čerstvých bylinek (bazalka, saturejka, citronový tymián), čerstvě mletý citronový pepř, sůl
na omáčku: 200 g konzervovaných loupaných rajčat, 140 g rajského protlaku, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá cibule, 1 citron, 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce švestkových povidel, strouhaný perník, 2 bobkové listy, 3 jalovčinky, 3 kuličky nového koření, 1/2 lžičky celého černého pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, špetka skořice, sůl, 1 litr zvěřinového vývaru

Doporučený Mleté zvěřinové bifteky s rajskou omáčkou

Důkladně odblaněnou zvěřinu a slaninu umeleme, vložíme do mísy, přidáme najemno nakrájenou šalotku, utřený česnek, posekané bylinky, vejce, pepř a sůl a dobře vymícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě utvoříme ze zvěřinové směsi koule o průměru 5 cm, rozložíme je na pekáček vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 190 ºC pečeme 30 až 40 minut dozlatova.
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na tenké plátky společně s celým kořením a tymiánem orestujeme v kastrolu na rozpáleném másle a oleji téměř doměkka a dozlatova. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, krátce orestujeme, přidáme konzervovaná rajčata a rajský protlak a též krátce orestujeme. Nakonec přidáme švestková povidla a třtinový cukr a za stálého míchání necháme zeleninovou směs zkaramelizovat. Zalijeme zvěřinovým vývarem, prošleháme metličkou, přivedeme k varu a krátce povaříme. Omáčku přes husté síto propasírujeme, podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem, přidáme lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, špetku skořice a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Mleté zvěřinové bifteky na talíři přeléváme rajskou omáčkou, vhodnou přílohou jsou těstoviny.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.