Přihlásit

Jeřabinový kompot a džem

Jeřabinový kompot

1,5 kg jeřabin, 1 l vody, 600 g krystalového cukru, celá skořice, hřebíček, chemicky neošetřený citron

Doporučeno Jeřabinový kompot a džem

Jeřabiny zbavíme stopek, důkladně propláchneme studenou vodou, krátce povaříme, scedíme, znovu propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Cukr rozpustíme ve vodě, tímto nálevem jeřabiny zalijeme a necháme 24 hodin proslazovat. Pak nálev z jeřabin slijeme, a jeřabiny vložíme do zavařovacích sklenic. Do nálevu z jeřabin přidáme koření a na tenké proužky nakrájenou citronovou kůru, přivedeme k varu, krátce povaříme a horkým nálevem jeřabiny ve sklenicích zalijeme. Zbylý nálev nevyléváme, použijeme ho jako výborný sirup. Sklenice uzavřeme patentním víčkem a sterilujeme 20 minut při 90 °C. Kompoty necháme vychladnout, skladujeme v chladnu a temnu.

Jeřabinový džem

1,5 kg jeřabin, 500 g světlého třtinového cukru, svitek skořice, 10 hřebíčků, kůra z chemicky neošetřeného citronu, želírovací přípravek 2 : 1

Jeřabiny zbavené stopek důkladně propláchneme studenou vodou, vložíme do kastrolu, podlijeme malým množstvím vody, přidáme celé koření a citronovou kůru – vše svázané v pláténku do ranečku – a povaříme do změknutí. Pak odstraníme raneček s kořením a citronovou kůrou a povařené jeřabiny propasírujeme přes husté síto. K propasírované hmotě přidáme želírovací přípravek rozmíchaný v malém množství cukru, za stálého míchání přivedeme k varu a 1 minutu povaříme. Poté přidáme zbylý cukr, přivedeme znovu k varu a za stálého míchání 5 minut zvolna povaříme. Horký džem plníme do sklenic, uzavřeme patentním víčkem a naplněné sklenice alespoň na 5 minut obrátíme dnem vzhůru. Vychladlé sklenice s jeřabinovým džemem skladujeme v chladnu a temnu.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.