Přihlásit

Jemná zvěřinová paštika v listovém těstě

500 g zvěřiny bez kosti, 200 g libového bůčku bez kosti, 150 g drůbežích jater, 150 g slaniny, 150 ml smetany, 2 housky, 2 žloutky, 1 šalotka, mleté zvěřinové koření, sůl
na dokončení: listové těsto, 1 žloutek rozšlehaný se lžící smetany

Slaninu nakrájenou na kostičky zpěníme na pekáčku, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, dozlatova opečeme, přidáme pokrájenou zvěřinu, osolíme, okořeníme, krátce orestujeme, podlijeme vodou a zakryté poklicí v troubě předehřáté na 200 ºC upečeme doměkka. Vychladlou zvěřinu i s výpekem, játra, bůček a housky namočené ve smetaně dvakrát umeleme. Přidáme žloutky, důkladně vymícháme, podle potřeby dochutíme solí a kořením. Formu na srnčí hřbet vyložíme dvěma vrstvami potravinové fólie až přes okraje a naplníme směsí na paštiku. Vrch zakryjeme přečnívající fólií a ve vodní lázni, která by měla sahat do poloviny výšky formy, v troubě předehřáté na 180 ºC zvolna pečeme 1,5 hodiny. Vychladlou paštiku zbavenou fólie zabalíme do plátu listového těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 200 ºC upečeme dozlatova.
Jemnou zvěřinovou paštiku podáváme za studena s čatní z červené řepy a tmavým chlebem nebo pečivem. Neměla by k tomu chybět sklenka dobrého červeného vína.

Tipy a rady
* Zvěřina na paštiku může být z jednoho druhu zvěře, ale i směs z více druhů. Dobře lze využít různé ořezy, průběžně ukládané do mrazničky, které vzniknou při kuchyňském opracování zvěřiny.
* Pokud se nám zdá být směs na paštiku i po dvou umletích stále dosti hrubá, můžeme ji najemno rozmělnit pomocí tyčového mixéru.
* Vychladlou paštiku je třeba pevně zabalit do listového těsta, pak vynikne žebrování z formy. Zbylé těsto lze využít na ozdobení paštiky. Aby ozdobné proužky nebo vykrojené tvary dobře držely, klademe je až na těsto potřené rozšlehaným žloutkem a svrchu je pak také potřeme.

* Na recept na pikantní čatní z červené řepy se můžete těšit příště!

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 1. listopad 2018
(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

1°C

ČR - aktuální počasí

Přev.zataženo

Vlhkost: 92%

Vítr: 8.05 km/h

  • 15 Lis 2018 9°C 2°C
  • 16 Lis 2018 6°C 0°C

Naši partneři

VLS