Logo
Vytisknout stránku

Divoká husa pečená s hruškami a sušenými švestkami

6 až 8 porcí

kuchyňsky opracovaná divoká husa, 5 středně velkých hrušek, 100 g vypeckovaných sušených švestek, rovná lžíce jalovčinek, sůl

Kuchyňsky opracovanou divokou husu nad plamenem svíčky nebo flambovací pistolí zbavíme chmýří, opláchneme studenou vodou, osušíme a uvnitř i vně důkladně nasolíme; na povrchu sůl prsty vetřeme do kůže. Nasolenou husu odložíme na 12 až 24 hodin do chladničky. Jalovčinky nahrubo podrtíme, odleželou husu jimi uvnitř i vně posypeme. Omyté hrušky rozčtvrtíme, asi třetinou hrušek a švestek husu naplníme, tenkým provázkem svážeme stehna a křídla podložená na záda, husu zády položíme do pekáče, nepodléváme (!), zakryjeme a v troubě předehřáté na 90 °C pečeme 6 hodin. Během pečení neodkrýváme. Po 6 hodinách pečení odkryjeme, většinu výpeku slijeme, husu obložíme zbylými hruškami a švestkami, teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a nezakryté dopékáme asi 20 až 30 minut, až má husa kůži vypečenou dozlatova.
Jednotlivé porce husy obložíme pečenými hruškami a švestkami, přelijeme výpekem a podáváme s perníkovým knedlíkem.

Perníkový knedlík
2 knedlíky, 4 porce

3 starší rohlíky, 3 vejce, 250 ml mléka, 50 g hrubé mouky, 3 lžíce strouhaného perníku, hrstka nasekané plocholisté petržele, 1/2 lžičky perníkového koření, sůl

Rohlíky nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Do vlažného mléka přidáme žloutky, metličkou prošleháme, vsypeme mouku, strouhaný perník, perníkové koření a petrželku, osolíme a metličkou promícháme. Vzniklou tekutou směs nalijeme na nakrájené rohlíky, zlehka promícháme a necháme 15 minut stát. Poté zlehka stěrkou vmícháme pevný sníh ušlehaný ze 3 bílků a špetky soli. Těsto rozdělíme napůl, klademe na pruh smršťovací fólie položené ve dvou vrstvách, utáhneme na pevný knedlík a konce zavážeme tenkým provázkem. Vložíme do kastrolu s dostatečným množstvím vroucí osolené vody a zvolna vaříme 25 minut, v polovině doby varu knedlíky otočíme.
Uvařené knedlíky zbavíme fólie a ostrým nožem nebo nití krájíme na plátky.

Rady a tipy
* Po 6 hodinách pečení na 90 °C ověřte, jestli je husa dostatečně měkká. Pokud tomu tak není, část výpeku odeberte, pekáč přiklopte a pokračujte v pečení na nízkou teplotu. Starší husa nejspíš bude potřebovat péci o hodinu i dvě déle.
* Ze středně velké divoké husy je 6 až 8 porcí. Pokud se vám u stolu sejde najednou více strávníků než čtyři, rovnou připravte perníkový knedlík z dvojité dávky.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

 

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.