Přihlásit

Čatní z červené řepy a pomeranče

2 kg syrové červené řepy, 3 velká jablka, kůra a šťáva ze 3 pomerančů, 3 červené cibule, 300 g třtinového cukru, 200 ml červeného vína, 200 ml červeného vinného octa, 3 lžičky soli, 2 lžičky hořčicových semínek, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky chilli vloček

Důkladně omyté bulvy červené řepy vcelku vaříme do poloměkka. Pak je necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z omytých pomerančů na jemném struhadle ostrouháme kůru a poté vymačkáme šťávu. Vše vložíme do většího kastrolu, přidáme veškeré koření, cukr a sůl, podlijeme vínem a octem a při nižší teplotě za občasného míchání nezakryté zvolna vaříme, až se jablka zcela rozvaří a řepa je měkká. Dochutíme cukrem, solí a octem. Ještě horké čatní plníme do středně velkých sklenic, uzavřeme patentním víčkem a otočíme alespoň na 5 minut dnem vzhůru. Skladujeme v temnu a suchu. Čatní je nejlepší, když se 2 až 3 měsíce rozleží.

Tipy a rady
* Při přípravě nejenom tohoto, ale i jiných čatní je možné směle experimentovat, fantazii se meze nekladou. Základem tohoto čatní, jak vyplývá z jeho názvu, by samozřejmě měla zůstat červená řepa a pomeranče, ale místo jablek lze použít měkčí hrušky. Cibule může být bílá jemná nebo šalotka, koření můžete libovolně ubírat nebo přidávat, chilli lze úplně vypustit.
* Toto pikantní čatní se skvěle hodí nejenom k jemným paštikám a za studena podávaným masovým roládám, ale též k různým sýrům.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 11.01.2019 13:36

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.