Přihlásit

Střety automobilistů se zvěří jsou na denním pořádku (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve vyšších polohách Šumavy jsou na denním pořádku střety automobilistů s divokou zvěří. Pohybují se ve stovkách.
 Nejčastěji hynou pod koly vozů srny. "Poslední podobný případ jsme zaznamenali ve středu u Obory nedaleko Netolic. Srna nepřežila, škoda na Fordu Transit dosáhla 20 tisíc korun," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí prachatické policie Radka Sovová. O den dříve srazil srnu nákladní automobil na Písecku. I v tomto případě se škoda pohybovala v desítkách tisíc korun.
 "V loňském roce nahlásili České pojišťovně řidiči na jihu Čech celkem 300 škod, u nichž druhým účastníkem nehody bylo zvíře," řekl Právu mluvčí České pojišťovny (ČP) Václav Bálek.
 Za prvních devět měsíců letošního roku už ČP v regionu zaevidovala dalších 231 případů, což je proti předchozímu roku mírný nárůst. Ve stejném období roku 2006 zaevidovala Česká pojišťovna 222 těchto událostí a o rok dříve 217.
 "Do statistik České pojišťovny se dostanou obvykle až srážky s vysokou a černou zvěří," doplnil Bálek.
 Pracovníci České pojišťovny se někdy setkávají s tím, že jim řidiči svůj "úlovek" přivezou až do pojišťovny zejména z obavy, aby likvidátor uvěřil, že šlo o nehodu se zvířetem. Pokud ale mají policejní protokol, není důvod k obavám. Mrtvá zvířata po nehodách, kterých je odhadem až čtvrtina všech plánovaných ročních úlovků, ač neskonala rukou myslivce, jsou pak řádně odevzdána. Řidiči netuší, že se ponecháním zvířete dopouštějí trestného činu pytláctví.
 "Zvěř patří tomu mysliveckému sdružení, v jehož honitbě byla sražena. Řidič by správně po nehodě měl vyhledat místního mysliveckého hospodáře a ten kus odevzdat. Podle odhadů se takto zachová pouze třetina lidí," konstatoval předseda komise pro ochranu zvěře a přírody Okresního mysliveckého sdružení v Českých Budějovicích Oldřich Tripes.

Regionální mutace Právo - střední Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.