Přihlásit

Pranostiky na říjen (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakým počasím jelení říje začíná, takovým i končí. Pozdní říje, dlouhá zima; krátká říje zimu pije. Hlučná říje, tuhá zima. Když jeleni silně troubí, bude špatné počasí.
15.10. sv. Terezie - konec je jelení říje
23.10. Na Jana Kapistrána za oráčem běhá vrána.
28.10. Šimona a Judy vyžene ptáčníka z búdy. Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prolétávají, tím déle pěkné dny potrvají. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. Divoké husy odnášejí svačinu (Na polích se nesvačí) a přinášejí zimu. Když pryč letí divoké husy a kachny, zase zima se okusí. Dokud čejka neodletí, těš se z pěkného podletí.

Teplý říjen - studený listopad. Teplý říjen - studený únor. Bouřka v říjnu, třebas malá, sotva na to zima stálá. Co v říjnu zimy přibude, v lednu jí opět ubude. V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý. Když dlouho listí nespadne, tuhá zima se přikrade. V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc.

Zdroj - Jaroslav Kovařík - Zvěř, lov a myslivost v české lidové slovesné kultuře

Vyšlo také v: Plzeňský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.