Přihlásit

Sokolníci opět vyrazí do honiteb u Opočna (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočno - Kolem stovky sokolníků s cvičenými dravci dnes míří do Opočna na Rychnovsku na tradiční lovecké setkání. Jde o již čtyřicátý ročník. Návštěvníci města se mohou těšit na sokolnickou výstavu nebo na zítřejší historický průvod.
 "Chceme ukázat, jak vypadala sokolnická družina. Sokolníci půjdou v dobovém oblečení s nosítky, na nichž sedávali dravci. Lidé uvidí také tři kočáry s kladrubskými vraníky," říká předseda Klubu sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě Petr Zvolánek.
 Program začne dnes vernisáží výstavy fotografií, dokumentů a loveckých pomůcek z historie Klubu sokolníků. V opočenském zámeckém letohrádku pořadatelé ocení zakladatele klubu a na zámku se setkají s oficiálními hosty. Pak čeká dravce soutěž ve výcvikové disciplině létání na balon, pod nímž je upevněna návnada.
 Od čtvrtka do soboty pak budou lovci ve skupinách vyrážet do třiceti honiteb na bažanty, zajíce a další zvěř. Každý večer předvedou své úlovky na slavnostním výřadu na nádvoří opočenského zámku. Zájemci si mohou s pořadateli dohodnout soukromou cestu za lovci do honitby. Tradiční hlavní program pro veřejnost se chystá na sobotu, kdy bude na Vodětínském kopci hodinová ukázka výcviku dravců.
 Na setkání si sokolníci z Česka a dalších evropských zemí přivezou na pětatřicet orlů skalních a stejný počet sokolovitých ptáků, dále asi dvacet jestřábů a deset exemplářů káněte Harrisova. Kdo chce, může se na ně podívat každé dopoledne před začátkem lovů v parku u zámeckého letohrádku.

* Z programu v Opočně

Středa 10. října
10 hodin - vernisáž výstavy
v zámeckém letohrádku
12 hodin - létání s dravci na balon
Čtvrtek 11. října
8.30 hodin - Svatohubertská mše
v kostele
9.30 hodin - zahájení na
zámeckém nádvoří, průvod
sokolníků
19 hodin - výřad na zám. nádvoří
Sobota 13. října
9 hodin - nástup na zámeckém
nádvoří
10 hodin - ukázky výcviku dravců
pro veřejnost
19 hodin - výřad na zámeckém
nádvoří

Foto popis: OREL V AKCI. V Opočně dnes začne jubilejní čtyřicáté setkání sokolníků.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAN STROUHAL

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.